Hem Vinvärlden 2018 i Beaujolais – en legendarisk årgång i vardande?

2018 i Beaujolais – en legendarisk årgång i vardande?

av Livets Goda

Foto: Inter Beaujolais

Beaujolais är sedan decenniet tillbaka – startskottet för många var 2009-årgången – och det är en ytterst välkommen comeback där mycket av det negativa som florerade kring regionen nu gradvis är på väg att suddas bort. Och det kan man såklart tacka alla fantastiska producenter för, de som fortsatt producera kvalitet trots allmänhetens minskande intresse för Beaujolais under flera år. Idag omnämns återigen gamay med respekt och det pratas cru-kommuner framför nouveau-viner och försiktig intervention framför bulk.

Enligt Inter Beaujolais, handelsorganet och branschorganisationen som reglerar och marknadsför vinerna från regionen, så är 2018 ett av de stora åren. Beaujolais är inne i en fas med flera tidigt mognande årgångar, något som också bekräftas av VD:n för Sicarex Beaujolais, forskningsenheten kring vitikultur i regionen. VD Bertrand Chatelet menar att 2018 har ”fördelarna av en tidigt mognande årgång utan att lida av några av nackdelarna.”

2018 handlar om en generellt sett enastående druvkvalitet, något som förklaras av optimala förutsättningar under stora delar av växtsäsongen, inte minst en varm och solig september. Vårens regnande hade gett rankorna de nödvändiga vattenreserverna och därför blev det aldrig någon stress i vingården och druvorna mognade optimalt, långsamt och gradvis. Resultatet för de som lät september ha sin gång, ja då skördades gamay rika i socker och koncentration.

En första indikation på årgångens kvalitet ges den tredje torsdagen i november, den 15:e, då Nouveau-vinerna lanseras. Även om det är just detta jippo som kanske varit med om att skamfila regionens renommé så är det värt att prova några av de bättre, mer seriösa producenternas viner.

Inter Beaujolais har verkat sedan 1959, representerar närmre 2,000 producenter, och har de senaste åren sett en boom i försäljningen av Beaujolais. Förra året ökade värdet på den sålda volymen med 21 procent, något som gör regionen som den näst mest växande i landet, efter Provence och sydvästra Frankrike.

Källa: Inter Beaujolais

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING