Hem Vinvärlden 2018 Belleruche är galet mycket vin för pengarna!

2018 Belleruche är galet mycket vin för pengarna!

av Livets Goda

Chapoutier behöver ingen introduktion längre. De flesta av oss är väl bekanta med namnet idag och den nivå vinerna ligger på, från instegsviner likt Belleruche till firmans toppviner i Sélection Parcellaire-serien. Har du däremot ännu inte stiftat bekantskap med ekologiska och biodynamiska Chapoutier så är jag faktiskt lite avis för det blir en upptäckt som heter duga. Få kan nämligen trolla fram samma renhet, vigör och energi i sina viner som Rhônedalens mästare och mycket av förklaringen står såklart att finna i relationen till vingårdarna, att man under lång tid valt att arbeta utan bekämpningsmedel och kemisk gödning. Samtidigt då som man är sjuhelsikes skickliga vinmakare i familjen.

Nu har 2018 landat av ett av Systembolagets kanske främsta viner i sin prisklass och Belleruche har jag lärt mig vid det här laget, efter att ha följt vinet i snart 20 års tid, ger alltid en indikation på vad vi har att vänta oss från ett år och Chapoutier.

Niklas om 2018 Belleruche Côtes-du-Rhône från Chapoutier
Den nya årgången följer delvis i 2017 års spår och initialt är det en rätt skön käftsmäll som levereras i doften med härligt djup i den livliga och mer mörkbäriga bärtonen där björnbär hänger med hallon och kirsch. Så rent i sitt uttryck. Vad som gör vinet än mer intressant och säkrar det inte bara är en fruktbomb är de animaliska tonerna, vitpepprigheten och violpastillen som även hintar lite salt lakrits.

”2018 är ett år då Chapoutier fått till en perfekt mognad…”

2018 är ett år då Chapoutier fått till en perfekt mognad i sina druvor och det märks i smaken som bjuder på en härligt gomfyllande känsla med stadiga tanniner, syra som fixar skärpa och likväl så är vinet trots sin bärrikedom så distinkt torrt och alert i sitt uttryck. Alkoholen noteras men är i balans och eftersmaken är Chapoutier i ett nötskal – lång, livgivande och ren. Där satt den! Igen.

Niklas intryck: 89/100 LGP

2018 Belleruche är galet mycket vin för pengarna och kommer förgylla många sommarkvällar, höstkvällar och vinterstunder även om vi väntar med att prata om de senare. 119 kronor kostar en flaska och vinet som finns i närmare 50 Systembolagsbutiker har artikelnummer 75764. Har inte din butik vinet så beställer du det dit utan extra kostnad här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING