Hem Vinvärlden 2018 – en efterlängtad årgång i Chablis!

2018 – en efterlängtad årgång i Chablis!

av Niklas Jörgensen

Till de starkaste varumärkena i vinvärlden hör utan tvekan Chablis och mycket av distriktets status står att finna i en kombination av det nordliga läget, högklassiga producenter, chardonnay och så då den unika jordmånen. Stramt och syrafräsigt tänker nog många men nu har vi en årgång som uppvisar exakt det motsatta och den är väldigt lätt att ta till sig! I mitt glas – 2018 Chablis från familjeföretaget Thierry Mothe.

Om du är vinbonde i Chablis så finns det absolut ingenting att klaga på när det kommer till 2018-årgången. Hälsosamma druvor, varmt och stabilt väder men framförallt en stor skörd. Det sistnämnda var väldigt efterlängtat efter de två tidigare årgångarna som reducerades kraftigt på grund av frost och hagel. Det kanske inte är ett år som syrafantasterna går igång på omedelbart, taget i beaktning den rikare och mjukare stilen som även hintar tropisk frukt, men jag tror att tålamod är nyckelordet när 2018 summeras – det är nämligen ett år som har så mycket extrakt i sig att vinerna kan se fram emot ett långt liv i källaren, trots att de är urläckra redan idag. För trots det flirtiga i frukten så är Chablis-känslan definitivt där!

Thierry Motte representerar den fjärde generationen av familjefirman som bär samma namn och Thierry står för en klassisk tolkning av Chablis med tydligt betoning på den så unika jordmånen Kimmeridge – en mix av kalksten, kalkhaltig lera och fossila avlagringar. Nu har 2018 lanserats i Sverige och det är onekligen ett vin som har potentialen att locka nya fans till ett av världens mest spännande vindistrikt och samtidigt tillfredsställa oss som redan är förälskade i Chablis!

Niklas om 2018 Chablis från Thierry Mothe

2018 visar sig omgående i mitt glas med en öppen, härligt generös och tilltalande stenfruktighet som verkligen fångar ens uppmärksamhet. Inte minst de mogna persikorna och de svagt tropiska inslagen. Men det blir aldrig för mycket för citrustonerna tar ändå taktpinnen, inte minst lime, och så finns den där skönt osande maritima nyansen i bakgrunden, uppbackad av våta stenar. I smaken är det autostrada till gilla-känslan och i bräschen hittar vi en mogen stenfruktskaraktär som omsluter gommen, torkade örter och citrus kompletterar tillsammans med maritima inslag samt integrerad syra och eftersmaken handlar om renhet, viss intensitet och välbehag. Vad vore vinlivet utan Chablis!

Intrycket: 87 LGP

Thierry Mothes Chablis finns i närmare 100 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa vinet utan extra kostnad. En flaska (75 cl, 12,5%) kostar 155 kronor och har artikelnummer 5564. Servera det gärna till skaldjursrätter med mycket smak, gratinerad hummer exempelvis, men även en ugnsbakad laxsida med säsongens primörer på grönsaksfronten matchar vinet strålande.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING