Hem Vinvärlden 2018 – en femstjärnig årgång av Masis Costasera Amarone Classico

2018 – en femstjärnig årgång av Masis Costasera Amarone Classico

av Livets Goda

2018 Masi Costasera Amarone Classico: De kulligare och högre belägna delarna av Valpolicella tilldelas epitetet Classico. Det är här, i kärnan, man vill äga mark för sluttningarna ger nämligen större solexponering och inte minst västlägena bjuder även på kvällssol. Att du dessutom får in en smäktande vind reducerar risken för sjukdomsangrepp på rankorna. Classico-mark är dyr, mycket dyr till och med, men det är här det hela startar för det finns inga genvägar till en högkvalitativ amarone. I våra glas; nyligen lanserade 2018-årgången av Masis klassiska Costasera Amarone Classico.

Costasera som betyder sluttning i kvällssol, är Masis eleganta, tidlösa och viktigaste Amarone sett till produktionen. Priset är minst sagt humant för ett vin som lätt hanterar mer än två decenniers lagring, Masi själva säger till och med 30–35 år för en toppårgång, men än mer betydelsefullt är valet som vinet ger dig; dricka ungt eller lagra. Costasera imponerar nämligen i bägge stadier av livscykeln, något som demonstreras med stor tydlighet av den nu lanserade toppårgången 2018, en årgång som Masi själva benämner som femstjärnig på etiketten.

2018

Masi Costasera Amarone Classico 2018, Veneto, Italien

Klassiska årgångar har det direkt från ungdomen, drickglädjen, och det är precis vad som kännetecknar 2018. Det här är gott från första slurken och generöst med intrycken. Men även om det nu är så lättillgängligt från start så luras icke, bakom den finessfyllda kraften lurar tanniner som adderar till texturen samt röd citrus-liknande syra som bidrar med fräschör. Viktiga komponenter för ett långt liv i källaren om så önskas. Däremellan noteras en stor, komplex och inbjudande bouquet med körsbär, torkade plommon, korint, kakao, tobak, örter, läderfåtölj och kryddiga nyanser från tiden på ekfat. Med luft vecklas doften ut än mer och örterna antar en mer blommig skepnad. Smaken är smeksam men med punch och sammetslen rödbärig fruktighet där torkade toner leder vägen tillsammans med zestig röd citrus, bakomliggande tanniner och en delikat rondör. Kryddigt avslut med kakaosnärt och stor fräschör gör vinet högst njutbart redan nu men bråttom med att dricka 2018, ja det är det då inte.

93 p

Masis Costasera i årgång 2018 har artikelnummer 2345 och flaskan (750 ml, 15%) kostar 349 kronor. Vinet återfinns i drygt 240 Systembolagsbutiker och beställs till övriga utan ytterligare kostnad.

Till Masi Costasera på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING