- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

2018 – en ytterst välkommen & potentiell toppårgång i Champagne

Årets skörd i Aÿ. Fotokredd: Charles Heidsieck

Cyril Brun vid Charles Heidsicek berättar att årets skörd gav druvor med tjockt skal, något som skänker ett naturligt skydd mot olika typer av angrepp. “Och det tillsammans med sommarens värmebölja gav oss exceptionellt friska druvor, berättar han. De första pressningarna indikerade också att vi hade en fantastisk druvsaft att arbeta med, druvor som gett en mer moderat syra,” säger Cyril.

Charles Heidsicek började skörda i den 27 augusti i år, i Ambonnay-vingårdarna, en osedvanligt tidig skörd. Även om de två senaste decennierna sett en handfull skördar starta i augusti så är det inte sedan 1822 som den generella skördestarten i Champagne varit så tidig som under 2018 där den officiella skörden för husen påbörjades den 20 augusti. Och den rika frukten i 2018 säkerställer inte minst framtida blends av husets mer fylliga Brut Réserve där Oger-vingårdarna i Côte des Blancs står för en perfekt mognad, Ambonnay-vingårdarna med pinot noir står för frukt och struktur medan Verneuil-markerna har gett Charles Heidsieck pinot meunier med yppig textur.

Antoine Malassagne, delägare och vinmakare vid AR Lenoble menar att klimatförändringarna är ett faktum även för Champagne och att framtiden för regionen ligger i att säkerställa fräschören i reservvinerna. “För det vi ser allt mer vid varje skörd är att syranivåerna gått ner, en hel del till och med jämfört med tidigare, och det gör att vi måste tänka om, hur vi ska bibehålla fräschören och samtidigt få komplexiteten från reservvinerna, säger Antoine som dock är oerhört nöjd med 2018. Vi har börjat lagra en viss del av våra reserver i magnumflaskor, under kork eller klammer, berättar han.”

Jean-Baptiste Lécaillon, Chef de Cave vid Louis Roederer, tog steget redan för många år sedan vad klimatförändring anbelangar. Det var som om han hade facit i hand, ungefär som i Tillbaka till Framtiden när Marty reser till 50-talet och får med sig en sportresultatbok hem till nutiden. Jean-Baptiste ville åter ha in vingårdsläget i vinerna och för det krävdes ett djupare rotsystem. Han anammade biodynamiken och ekologisk odling för detta, tog med andra bort besprutning och kemisk gödning. Resultatet vet vi alla idag, är strålande viner som demonstrerar att stora hus kan agera odlarchampagne de också. Dessutom menar Jean-Baptiste att biodynamiken som gett det nödvändiga djupgående rotsystemet reducerar risken för stress och är särskilt bra för rankorna i år som 2018. Dessutom är man vid Louis Roederer mer försiktig med lövavtunning, inte bara för att skydda druvorna mot solen men också för att behålle mer syra samtidgt som du skyddar rankan från virus som angriper den efter beskärning av grenverket. 2018 hos Roederer lär onekligen bli extra intressant när den väl börjar användas i olika blends.’

Vertus. Fotokredd: Larmandier-Bernier

Bland de mindre husen, odlarchampagnerna, så berättar Sophie Larmandier vid Larmandier-Bernier att de påbörjade skörden den 28 augusti i år, blott 90 dagar efter blomningen. Men de 90 dagarna bjöd på värme och tack vare att husets grand cru-marker i Avize och Cramant hade fått en lite större dos av nederbörd så hade rankornas djupgående rötter inga problem med att få den näring som behövdes. Således ingen stress på rankorna även om gräset mellan raderna var gulnat, effekten av grödor som lever på ytan jämfört med hälsosamma rankor som letar sig nedåt. Sophie berättar att skörden var generös men inte överdriven, mycket på grund av att man medvetet kontrollerar uttaget och säkerställer intensitet istället för kvantitet. “Jäsningen var kort, berättar Sophie Larmandier, och nu återstår att se om vi får den önskade komplexiteten i vinerna. För det är en stor årgång men vi vet inte än om den är exceptionell, avslutar hon.”

2018 är en ytterst välkommen årgång för många hus som sett sina nivåer av reservvin krympa stadigt efter de två tuffa åren innan där allt från hagel till botrytisangrepp förstört för odlarna. Nu får man en skörd av hög kvalitet samtidigt som det finns volym och där såväl chardonnay som pinot noir och pinot meunier har nått optimal mognad. Men samtidigt lär det finnas gott om producenter som blir allt för giriga och maximerar skördeuttaget och så lär det finnas en hel del som kommer lida av direkt låg syra. Som alltid handlar det till syvende och sist om att känna sin producent.