1

2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs – 94p

Heerkretz är Rheinhessens högst belägna vingård med en altitud mellan 160-260 meter över havet. Wagner Stempels ekologiskt skötta ägor ligger i den högst belägna delen, närmare 250 meter över havet. Heerkretz har en karg och stenig jordmån rik på porphyr vilket borgar för viner med mineralisk fräschör i frukten. 

Årgång 2018 var en hyllad årgång av de flesta inom näring och media, men sedan kom lika och lite till hyllade 2019 som ställde 2018 direkt lite i skuggan. När vi pratar om årgång 2019 kontra 2018 så är det stora ämnet syran. Fint mogen frukt hittar vi i de båda årgångarna men 2019 får vi anse överlag ha en något rikare syra och måhända en längre lagringspotential. Men i 2018 kan vi konstatera att druvorna skördades under perfekta förhållanden, i detta vingårdsläges fall sent på hösten, och har i slutändan också gett viner med bra källarpotential. Samtidigt är det en årgång som bjuder till väldigt fint i sin ungdom om alla kort i hanteringen skötts på rätt sätt. Som är fallet med 2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs.

2018 Heerkretz Riesling Grosses Gewächs

Rheinhessen / Tyskland / Wagner Stempel / Nr 93294 / 349 kr / 94p
Syran finns här men håller sig relativt lugn under ytan, här handlar det mer om mineralisk stringens som ger den mogna frukten en frisk juicy spänst och längd. Det är en ytterst elegant årgång och detta vin är ett typexempel på hur viktigt det är med det vi kallar terroir, det vill säga lägen, omgivning och jordmån, plus skörd i exakt rätt tidpunkt. Allt detta sitter som det ska här och har just gett den sötsyrligt honungshintade citrus- och gröna äpplen belamrande fruktigheten den exakthet en årgång som 2018 behöver. Snyggt!

Vinet finns att inhandla på Systembolaget nu.