Hem Vinvärlden 2018 La Grola – inte bara ett säkert köp, gott är det också!

2018 La Grola – inte bara ett säkert köp, gott är det också!

av Niklas Jörgensen

Jag gillar Allegrinis La Grola, har gjort så i många år. Det är ett vin lojalt sin stil och som lyckas smaka såväl veronesiskt samtidigt som det har en viss fransk vinmakarfiness över sig. Inte minst är jag förtjust i vad oseleta-druvan betyder för vinets struktur. Nu har 2018 La Grola, ett vin som främst består av corvina, landat på Systembolaget och det är onekligen en årgång som flirtar friskt med oss.

La Grola är inget ripassovin, det vill säga inga torkade druvor ingår, utan det är en Valpolicella även om man väljer att klassificera vinet som en IGT – Indicazione Geographica Tipica. Vingårdsläget La Grola ligger på drygt trehundra meters höjd i Sant’Ambrogio di Valpolicella och druvblenden fokuserar på de två främsta blå som regionen erbjuder, corvina och en tiondel oseleta. Den sistnämnda har gjort en rejäl revival i vingårdarna efter att mer eller mindre blivit accepterad som extinkt och oseleta används för att ge vinerna extra struktur, inte minst strävhet.

Niklas intryck av Allegrinis 2018 La Grola

Det finns onekligen vissa likheter mellan 2017 och 2018 av La Grola fast jag finner ett mörkare anslag i frukten i den senaste årgången samtidigt som det örtblommiga med rosmarin och lavendel tar sig tydligare uttryck. Faten, vinet ligger cirka 16 månader på franska sådana, jobbar fint med den mörka körsbärsfrukten, de svarta vinbären samt kryddigheten och det blir till ett riktigt läckert doftspel i glaset. Veronesiskt i doften definitivt och det noteras även i smakprofilen med sin mogna körsbärsfruktighet och bakomliggande stadiga tanniner samt ett närmast balsamiskt drag som ger vinet ett fint lyft i det kryddiga och tobaksfuktiga fatspelet. Avslutar i pigg torr stil och med ett lätt citrusdrag som förstärker fräschören i årgången. 2018 har alla förutsättningar till att bli en sann crowdpleaser!

90 p

La Grola finns i vissa systembolagsbutiker. Står den inte på hyllan i din föredragna butik kan du beställa det dit utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 42334 och en flaska (750 ml, 14%) kostar 189 kronor.

Till La Grola >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING