Hem Vinvärlden 2018 Marimar Rosaleda – DET rosévinet!

2018 Marimar Rosaleda – DET rosévinet!

av Livets Goda


Jag har skrattat mig igenom många roséprovningar under årens lopp, och jag har haft svårt att ta denna vinform på allvar. Mycket på grund av dåliga viner helt enkelt. Men jag har också under årens lopp jag lärt mig acceptera och inse att det finns en hel del bra, seriösa och kvalitativa viner inom denna, ska vi säga genre.

Och, lika varm inombords blir jag när jag möter en rosé och känner att det här vinet kan jag återkomma till även under årets mörkaste, gråaste, regnigast och kallaste stunder likväl som varma sommardagar. 2018 Marimar Rosaleda är ett sådant vin.
Lika väl som jag kan sitta och sippa på det i kylt tillstånd rakt upp och ner finner jag vägar in till mat och tilltugg. Jag dricker, lyssnar på musik, tänker på Marimar och blir lite emotionell.

Jag skriver klyschigt att här finns både fräschör och djup, syra och sötma, här finns mineraliskt basspel som ger stadga och karaktär. Här finns fruktfyllda tanniner som ger vacker edge.
En frukt som håller ihop på ett mycket komplext vis. Jag skönjer rosblommor, körsbär, jordgubb, vinbärsblad och till och med viss citrusfrukt. Men jag finner också att dessa inslag inte spretar eller drar iväg på sina egna stråk. Här håller vi ihop som ett lag. Allt legeras och blir till en ödmjukt spelande enhet.

Det mineraliska underlaget ger som sagt en elegant och sidenstram struktur, som ges ytterligare kraft i den krydda som vinet tillåter sig släppa igenom. Det är en ytterst seriös, bra och sobert smakfull rosé och jag kommer på mig själv att tänka att ”det är så typiskt Marimar Torres att göra rosévin av den här kalibern och digniteten”.

Ett vin som charmar, flirtar och är inbjudande och samtidigt med skärpa, djup och substans. Marimar släpper inte iväg något vin som hon inte själv tror på, eller tycker om själv. Hjärta och smärta. Det ni, det finns många därute som säljer vin som skulle behöva anamma den egenskapen.

2018 Marimar Rosaleda 
Donã Margarita Vineyard / Sonoma / Kallifornien / Nr 91137 / 239 kr / 92 LGP

Vinet finner ni på Systembolaget här >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING