Hem Vinvärlden 2018 Pure Roussane – en transformer

2018 Pure Roussane – en transformer

av Anders Enquist

Förra veckan lanserade importören Brix Wine övertygande 2017 Cuvée Impériale från firma Raymond Usseglio. Idag är det dags för det vita 100 procentiga roussanne vinet Pure Roussane (ja, det ska stavas så) som också det övertygar.

2018 Pure Roussane

Nr 95604 / 586 kr / 94 LGP (360 flaskor)
100% roussanne från denna region i en hyfsat lång tids fatlagring med en stor procent nya fat kan i min gom inte helt sällan ”ramla överbord” och redan i ungt stadie skapa en känsla av nötig oxidation i en inte helt lyckad symbios (å andra sidan kan en fatren roussanne ofta vara lidande trist att ta sig igenom…). Men i rätt vinmakarhänder och rätt förutsättningar i vingårdens jordmån och läge kan det bli, och jag snor från Askungen här; alldeles, alldeles underbart.
Det sitter rätt bra det här!

Med ett sandigt nordexponerat läge och ett mer lerkalkstenigt och sydligt sådant så skapas förutsättningar att ge vinet ett fast grepp och stadga samtidigt som det kan rulla skönt i gom med ett snitsigt, silkigt spel. Det uppstår under en kort stund en underbart förvillande hallucination av fetma som sedermera mynnar ut i transparens och en snyggt kryddig honungsnötigt beklädd, mogen citrusfruktighet med vissa vitfruktiga exotiska vindar. Det snuddar till med vissa underfundiga viol och fuktiga tobakspuffar in i resans vegetala gång. Det här vinet är som att följa en tungviktare som under resans gång transformeras till en spänstig mellanviktare men fortfarande med en lång eftereffekt i slaget. Lite fascinerande med andra ord. När tar vi det? Idag…

Mer om Domaine Raymond Usseglio hittar du här >>

Eftersom Systembolaget på ett mycket irriterande sätt bökar med det tillfälliga sortimentet så är det så att du får gå till din lokala SB-butik, beställa vinet (om det inte finns där på hyllan), och sedan när butiken meddelar att vinet kommit, hämta vinet.
Inte så corona-vänligt av Systembolaget med tanke på den distans vi är tänkta att hålla till varandra, att dra folk till butiken en gång extra för att kunna få tag i ett vin istället  för att som vanligt kunna beställa vinet på deras hemsida innan hämtning. Hur tänkte man här…?

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING