Hem Vinvärlden 2018 Taurasi – en seger för druvan aglianico

2018 Taurasi – en seger för druvan aglianico

av Anders Enquist

2018 Taurasi: En sak är säker; den antika aglianico-druvan saknar då inte fyllighet och strävhet och det är sannolikt för det sistnämnda plus den tydliga syran som den fått epitetet söderns nebbiolo. Att det är en högkvalitativ sort råder det ingen tvekan om och likväl ser vi så sällan viner här hemma från dess mest kända appellation, Taurasi. I våra glas, familjefirman Tenuta Cavalier Pepes 2018 Taurasi.

Just Taurasi var södra Italiens första DOCG, den högsta klassificeringen i den italienska vinlagen och det är blott 16 byar i regionen Irpinia som får producera vinet. Tre år krävs innan vinet får lanseras så visst finns det fler likheter med Piemontes Barolo som också ser lång lagring innan det nåt marknaden.

Vinerna från aglianico, som har blivit mer framträdande de senaste decennierna, har tidigare känts robusta, ibland lite för tunga på tanniner och ibland även på gränsen till att vara för torra. Under 1990-talet genomgick de en moderniseringsfas där vinerna blev mer koncentrerade och bar tydliga spår av fat. Men dagens framstående producenter har lyckats hitta balansen och visar att aglianico-druvan kan behärskas. De som lyckas skapar fascinerande viner med en unik karaktär, vilket exemplifieras i Cavalier Pepes Taurasi, som nu finns på många Systembolagshyllor runt om i landet.

2018 Taurasi

Livets Goda om Tenuta Cavalier Pepes 2018 Taurasi, Kampanien, Italien

Druvan aglianico får fortfarande kämpa lite mot fördomarna som den själv dock tidigare skapat i sina viner med en robust och lite tanningrinig karaktär, rent ut sagt ofta lite rustik. Men nya tider råder och  utan att tappa druvans själ har vinerna hos många producenter utvecklats och blivit en fröjd att sällskapa med.

Ett sätt att tämja aglianico utan att tappa dess uttrycksfulla själ är att ge en lång lagring i butelj och kortare tid i faten innan kommersiell entré. Taurasi i sin tur har lagrats 12 månader år i ekfat följt av ytterligare tre år i butelj och det är således en riktigt smakfull pjäs som likväl inbjuder till social tolerans som självklart vin till den mat man nu föredrar.

Tannindrivet är markerande ursnyggt följsamt och drar med ett silkigt mineraliskt fäste som ger den rika och uttrycksfulla mogna fruktigheten strukturella erövringar. Björnbär, körsbär, plommon, trädunga fikon och cassis är några av yttringarna frukten spelar upp i en samstämd ton, och med en fint målad salviasträng i mitten. En lätt antydan till blommig ört förgyller och det etsar med en blodcitrus ådra i djupet.

Vinet är faktiskt ännu en seger för aglianico och ett statement på att just nya tider råder.

91p

Tenuta Cavalier Pepes 2018 Taurasi finns i drygt 75 Systembolagsbutiker och kan beställas till övriga. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 2236 och kostar 201 kronor.

Till Tenuta Cavalier Pepes Taurasi på Systembolaget HÄR>>>

Inspiration: Lammentrecôte, spiskumminkryddad morotspuré, chiliolja, svartkål & en charmerande Taurasi HÄR

 

RELATERAD LÄSNING