2018 Vintage Report, Brännland Cider

Livets Goda 7 Nov, 2018
Whisky och Bourbon As opposed to the 2017 apple harvest, which was the worst for volume harvest in many decades the 2018 harvest means record breaking volumes and high sugar levels. Total apple production goes from the 2017 low of 18.000 tonnes to 32.000 as a result of the warm spring and summer. The high temperatures have also increased sugar levels radically from the previous two years.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider;
- In some varieties we’re seeing increases of 30-40% in terms of sugar compared to 2017. 2018 is looking very promising for us.

The warm and very dry summer has in some places also led to an abundance of smaller apples. Something that is not altogether positive for growers but which doesn’t effect the quality for cider production at all.

- The high sugars will give us the best variety of material to work with for a great ice cider since 2015 and the acidity/sugar balance in the apples is still fantastic with great aromas and spectrum.

The 2018 vintage also means a re-inclusion of several apple varieties that Brännland Cider has not been working with since 2015.

- We’ve decided to ferment small batches of both Belle De Boskap and Lobo again this year as well as using our core varieties, Ingrid Mari and Cox Orange. Now it’s up to us to take care of what the vintage has given us. The high quality of the fruit and an increased demand means our focus will be almost entirely on producing ice cider and ice cider based products in the 2018 to 2019 season.

About Vintages and Cider
- Vintages matter for high quality 100% apple cider production as much as grape harvest matter for wine. At Brannland we are always conscious of the prevailing weather conditions throughout the growing season and how it will affect the resulting ciders. So far we have had varied but high quality vintages since 2012, Andreas comment.


Nya Sportlunch Caramel

Övrigt Vårens nyhet från chokladfabriken är ännu en Sportlunch chokladbar med…
24 Apr, 2019

Världens enklaste mat

Mat och Restaurang För alla som vill äta enkelt men ändå gott är…
24 Apr, 2019

Hernö Gin och Birka Cruises bjuder in till årets ginkryssning med nya upplevelser

Whisky och Bourbon Den sjuttonde maj är det dags för årets ginkryssning i…
24 Apr, 2019

Västerbottensost – I topp bland de varumärken som kvinnor uppskattar mest

Mat och Restaurang Västerbottensost® placerar sig på en stolt åttondeplats när YouGov BrandIndex…
24 Apr, 2019

En natt att minnas på Casino Cosmopol

Övrigt Här kan man njuta av en kväll full av nöjen…
24 Apr, 2019

8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019
Artikelarkivet