2018 Vintage Report, Brännland Cider

Livets Goda 7 Nov, 2018
Whisky och Bourbon As opposed to the 2017 apple harvest, which was the worst for volume harvest in many decades the 2018 harvest means record breaking volumes and high sugar levels. Total apple production goes from the 2017 low of 18.000 tonnes to 32.000 as a result of the warm spring and summer. The high temperatures have also increased sugar levels radically from the previous two years.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider;
- In some varieties we’re seeing increases of 30-40% in terms of sugar compared to 2017. 2018 is looking very promising for us.

The warm and very dry summer has in some places also led to an abundance of smaller apples. Something that is not altogether positive for growers but which doesn’t effect the quality for cider production at all.

- The high sugars will give us the best variety of material to work with for a great ice cider since 2015 and the acidity/sugar balance in the apples is still fantastic with great aromas and spectrum.

The 2018 vintage also means a re-inclusion of several apple varieties that Brännland Cider has not been working with since 2015.

- We’ve decided to ferment small batches of both Belle De Boskap and Lobo again this year as well as using our core varieties, Ingrid Mari and Cox Orange. Now it’s up to us to take care of what the vintage has given us. The high quality of the fruit and an increased demand means our focus will be almost entirely on producing ice cider and ice cider based products in the 2018 to 2019 season.

About Vintages and Cider
- Vintages matter for high quality 100% apple cider production as much as grape harvest matter for wine. At Brannland we are always conscious of the prevailing weather conditions throughout the growing season and how it will affect the resulting ciders. So far we have had varied but high quality vintages since 2012, Andreas comment.


Arlandas bästa caféer

Övrigt Varje år konsumeras cirka 500 miljarder koppar kaffe världen över…
21 Nov, 2018

Den 1 december lanseras La Farra Prosecco Superiore Rive di Solago

Vin Vinet är producerat endast av druvor från ”Rive dei Nardi”…
21 Nov, 2018

Baileys och Chokladfabriken tolkar den klassiska pralinasken till jul

Övrigt Enda sedan 1940-talet är den klassiska pralinasken en viktig jultradition…
21 Nov, 2018

Succé för Livets Goda Premium – allt det här får du

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
30 Oct, 2018

Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan…
21 Nov, 2018

Italiens mest ansedda utmärkelse till Speri Amarone

Vin Speri Amarone Della Valpolicella Classico 2013 har fått 94 poäng,…
21 Nov, 2018

En trio exklusiva viner från Domaine Marquis d´Angerville

Vin Domaine Marquis de Angerville anses vara en av de främre…
21 Nov, 2018

Åhus Akvavit smaksätter nya jultraditioner

Whisky och Bourbon Den anrika drycken akvavit är åter på tapeten och i…
20 Nov, 2018

Julkaffe - en ny tradition från Kafferosteriet Koppar

Övrigt - N˚8 Julkaffe höjer julstämningen. Det piggar upp likt julstjärnorna…
20 Nov, 2018

Nu kommer McDelivery till Malmö

Mat och Restaurang Nu lanseras McDelivery i Malmö– vilket gör det möjligt att…
20 Nov, 2018

James Suckling ger 90 poäng till Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon

Vin Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon 2017 har belönats med hela…
20 Nov, 2018

Nu skapas de Svenska tävlingsrätterna till Bocuse d´Or

Mat och Restaurang En fransk klassiker i modern tappning samt hyllning till tävlingens…
20 Nov, 2018

Ny 92-poängare av Mothers Milk

Vin Ny härlig årgång av storfavoriten Mothers Milk - 100 procent…
20 Nov, 2018

BCA Pop Up Bar Broken Shaker + The Spare Room Los Angeles

Whisky och Bourbon Nordens mest prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete…
20 Nov, 2018

Lakritsroten öppnar en flaggskeppsbutik mitt i Göteborgs City

Övrigt Den 23 november, Black Friday, öppnar upplevelsebutiken Lakritsroten sin första…
20 Nov, 2018

Sverige ska hämta hem guldet i mat-VM

Whisky och Bourbon De regerande världsmästarna Fazer Culinary Team kommer att representera Sverige…
20 Nov, 2018

Löfbergs planerar rekordinvestering i Karlstad

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs planerar att bygga en helt ny produktionsenhet för…
19 Nov, 2018

Dags för Lussebulleläsk!

Övrigt Efter succén med semmelsodan kommer nu en otippad uppföljare i…
19 Nov, 2018

Roku Gin - från Japan till Sverige

Whisky och Bourbon Roku Gin föddes ur visionen om en äkta, japansk premiumgin,…
19 Nov, 2018

Lidl och Fazer i branschunikt samarbete för minskat brödsvinn

Mat och Restaurang Färskt bröd står för en stor del av svinnet i…
19 Nov, 2018
Artikelarkivet