2018 Vintage Report, Brännland Cider

Livets Goda 7 Nov, 2018
Whisky och Bourbon As opposed to the 2017 apple harvest, which was the worst for volume harvest in many decades the 2018 harvest means record breaking volumes and high sugar levels. Total apple production goes from the 2017 low of 18.000 tonnes to 32.000 as a result of the warm spring and summer. The high temperatures have also increased sugar levels radically from the previous two years.

Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider;
- In some varieties we’re seeing increases of 30-40% in terms of sugar compared to 2017. 2018 is looking very promising for us.

The warm and very dry summer has in some places also led to an abundance of smaller apples. Something that is not altogether positive for growers but which doesn’t effect the quality for cider production at all.

- The high sugars will give us the best variety of material to work with for a great ice cider since 2015 and the acidity/sugar balance in the apples is still fantastic with great aromas and spectrum.

The 2018 vintage also means a re-inclusion of several apple varieties that Brännland Cider has not been working with since 2015.

- We’ve decided to ferment small batches of both Belle De Boskap and Lobo again this year as well as using our core varieties, Ingrid Mari and Cox Orange. Now it’s up to us to take care of what the vintage has given us. The high quality of the fruit and an increased demand means our focus will be almost entirely on producing ice cider and ice cider based products in the 2018 to 2019 season.

About Vintages and Cider
- Vintages matter for high quality 100% apple cider production as much as grape harvest matter for wine. At Brannland we are always conscious of the prevailing weather conditions throughout the growing season and how it will affect the resulting ciders. So far we have had varied but high quality vintages since 2012, Andreas comment.


Världen hyllar High Coast

Whisky och Bourbon På High Coast Whisky är man stolta som tjädertuppar där…
18 Jan, 2019

Ben & Jerry’s nya glass kommer i rosa fudge, hjärtan, chunks och swirls

Övrigt Lagom till Alla Hjärtans Dag lanseras Ben & Jerry’s Topped…
18 Jan, 2019

Nordic Choice Hotels prisar Löfbergs

Vin Kafferosteriet Löfbergs prisas återigen för sitt hållbarhetsarbete. Den här gången…
18 Jan, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Fredagstips från Winefinder: 96-poängs Brunello di Montalcino

Vin Nummer 11 på Wine Spectators Top 100 - 2017 -…
18 Jan, 2019

Hotel At Six skapar ny arena för samtidskonst

Mat och Restaurang At Six strävar efter att omdefiniera begreppet hotellkonst. Petter Stordalens…
17 Jan, 2019

Grattis Tintin - 90 år!

Whisky och Bourbon Utlandskorren Tintin fyller 90 år och den älskade, men även…
17 Jan, 2019

Inspiration: Nacka/Koreansk kycklingsallad med nudlar

Mat och Restaurang Premium I det kalla januarivädret så inspirerar Livet Goda redaktionen här…
17 Jan, 2019

Tobaksfria Onico i ny smak

Övrigt Onico, en tobaks- och nikotinfri prilla, är Swedish Match tobaks-…
17 Jan, 2019

Två av tre svenskar kommer att förändra sina matvanor i år

Mat och Restaurang Nytt år, nya möjligheter. Många svenskar ser ett nytt år…
17 Jan, 2019

Glenburgie 18 YO lanseras den första mars på Systembolaget

Whisky och Bourbon Den 1 mars lanseras ytterligare en familjemedlem i Ballantine’s Single…
17 Jan, 2019

Divines nyheter under februari

Vin Importören Divine lanserar under februari en hel del nyheter och…
17 Jan, 2019

We & Wine lanserar ny årgång av Zuccardi’s välrenommerade vin Tito

Vin Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi…
17 Jan, 2019

SIA Glass väljer bort palmolja

Övrigt - Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja…
17 Jan, 2019

Mathias Dahlgren och Staffan Naess öppnar bistro och vinbar på The Sparrow Hotel

Mat och Restaurang Den 1:a februari, endast ett stenkast från Stureplan i Stockholm,…
16 Jan, 2019

Nu är skrei-säsongen igång

Mat och Restaurang Säsongen för den norska torsk-delikatessen skrei har börjat och den…
16 Jan, 2019

Vinkällan förstärker med en driftansvarig

Vin Under hösten 2018 har Vinkällan haft intervjuer med personer som…
16 Jan, 2019

Par tar över vingård i storsäljande författarens nya bok

Övrigt Tove Alsterdal är bästsäljande och prisbelönt deckarförfattare, känd för att…
16 Jan, 2019

Årets Viltkock koras

Vin Lördagen den 2 februari avgörs vem som blir Årets Viltkock.
16 Jan, 2019

Mest prisvärda röda vin 2018 enligt Munskänkarna

Vin Paul Jaboulet Côte du Rhône Parallèle 45 2015, har tilldelats…
16 Jan, 2019
Artikelarkivet