Hem Vinvärlden 2019 är en toppårgång av Artadis Viñas de Gain

2019 är en toppårgång av Artadis Viñas de Gain

av Livets Goda

Idag är Artadi knappast en duvunge längre, Rioja-producenten som allt som oftast kniper toppositionerna när Spaniens bästa röda ska utses. Fokus ligger på enskilda vingårdslägen och att med hjälp av oftast gamla rankor och ekologisk skötsel fånga varje läges unika karaktär. Toppvinerna är dock inte gratis samtidigt som de gör sig bäst med ålder – därför dricker du med fördel Viñas de Gain eller husets tempranillo medan du väntar – och får Artadis stil som skiner extra starkt i den lysande 2019-årgången! 

Viñas de Gain består av tjugotalet vingårdslägen där alla återfinns kring två samhällen, Laguardia (där egendomen också har sitt säte) samt Elvillar. Rankorna har nått respektabel ålder och de olika lägena varierar i topografi, vissa helt uppåt 700 meters höjd. Ett år på fransk ek får vinet vilket är typiskt för huset som tidigt frångick den amerikanska eken i sina viner. Nu har 2019 Viñas de Gain lanserats på Systembolaget och det är inget annat än en fullträff.

Livets Goda om 2019 Artadi Viñas de Gain

Artadis ”tempranillo village” och magnifika charmtroll till vin förnekar sig inte. Elegant flirtigt inbjudande och så kvalitativt och seriöst i samma andetag. Vinet ser runt 12 månaders lagring i franska barrique som ger fin krydda och cederpuff i fruktens mogna och mineraliskt etsade körsbärs- och vinbärstoner i cassisnivå och med blodcitrus. Torkade subtila salvinosade örter spelar i vindens melodi och tanninerna driver vinet fram med en silkig ödmjukhet. Det är en toppårgång av vinet som avnjutes idag och de kommande, dryga 7 åren.

93 p

Ekologiska Viñas de Gain är en tillfällig lansering och finns i närmare 40 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa det. Flaskan (750 ml, 14,5%) har artikelnummer 92707 och kostar 239 kronor.

Till Artadi Viñas de Gain på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING