1

2019 Belleruche – ytterligare en årgång av Chapoutiers Côtes-du-Rhône som sticker ut

Årgångar kommer och går och få ger det så mycket tanke. Men i vinets värld, inte minst i regioner där vädret är desto mer nyckfullt, så kan det vara avgörande för hur vi uppfattar ett vin. I Rhônedalen är man inne i ett stim av fina årgångar men särskilt bra har det visat sig att de som slutar på en 9:a är. 1979, 1989, 1999, 2009 och nu 2019 som sällar sig till de legendariska åren. Att 2019 är en årgång som sticker ut märks i M. Chapoutiers Belleruche, ett vin som jag nu följt i mer än tjugo års tid och bara fortsätter imponeras av. Dags för en artikelserie i tre delar om världsklassproducenten Chapoutier.

Michel Chapoutier har i drygt tre decennier arbetat ekologiskt och biodynamiskt med sina vingårdar och den framgång han nått med såväl toppviner som vardagsflaskor är honom väl förunnad. Är du beredd att betala för ett vin ur Chapoutiers Sélections Parcellaires-serie, Le Pavillon eller L’Ermite exempelvis, så är sannolikheten stor att det är något av det mäktigaste du kommer prova i ditt vinösa liv. Samtidigt så finner du Chapoutier i den andra änden också, med viner av hög kvalitet till väldigt human peng. Och det är lite det som definierar denna konsekvent toppkvalitativa producent – vad man än ger sig i kast med så ska det bli bra och det ska naturligtvis vara med respekt för omgivningen i form av ekologiskt och/eller biodynamiskt.

Niklas om 2019 Belleruche, Côtes-du-Rhône från M. Chapoutier

Chapoutier hämtar druvorna till Belleruche från fyra mer sydligt belägna områden av Rhône där alla bidrar med olika jordmån och förutsättningar. 2019 följer i spåren av den fina 2018-årgången men har en fräschör och skärpa i syran som lyfter den vitpeppriga och så rena bärfrukten. Just pepprigheten är skönt markerad i 2019, såväl doft- som smakmässigt, och skänker den där lilla extra tjusningen till kaskaden av ungdomligt busig frukt som består av färska hallon, björnbär och ett stänk kirsch. Tanniner finns det också i bakgrunden och de ger ryggrad tillsammans med syran som närmast tar sig ett citrusaktigt uttryck. Så här ska en välgjord Côtes-du-Rhône smaka!

89 p

Belleruche är ekologiskt certifierat och årgång 2019 finns nu på Systembolagets hyllor. Mitt råd är att köpa på dig ett gäng och ha hemma till kommande grillmiddagar i sommar. Vinet är nämligen som gjort för BBQ! En flaska (75 cl, 14,5%) kostar 129 kronor och artikelnumret är 75764.