Hem Vinvärlden 2021 – en högklassig årgång av Schloss Gobelsburgs Ried Steinsetz

2021 – en högklassig årgång av Schloss Gobelsburgs Ried Steinsetz

av Livets Goda

Det är knappast en överdrift att utnämna grüner veltliner till Österrikes mest kända druvsort. Druvan är landets signum bland de vita vinerna, även den mest odlade, och associeras med allt från de enklare vinerna som serveras i heurigen till högkvalitativa skapelser med stor källarpotential. Ett vin vi följt under lång tid är Schloss Gobelsburgs Ried Steinsetz – en grüner veltliner i den mer förföriska stilen och samtidigt med stor utvecklingspotential. Idag lanseras årgång 2021 i det tillfälliga sortimentet och det är ett vin som kommer med stark köprekommendation.

Det är lätt att förstå varför Michael Moosbrugger, Schloss Gobelsburgs vinmakare, är lyrisk över 2021-årgången när han förklarar att han inte upplevt något liknande under 25 år, inte minst balansen mellan socker och syra i druvorna. En klunk av 2021 Steinsetz på grüner veltliner, ja mer behövs inte för att inse vinets potential och vad årgången genererat i druvväg. Steinsetz är en så kallad Ried, ett enskilt vingårdsläge och just denna vingård återfinns i nära anslutning till själva slottet Gobelsburg. Tjusningen med 2021 Steinsetz är onekligen dess drickbarhet redan idag, högklassiga viner har den egenskapen, men det finns absolut ingen brådska utan den som utrustar sig med tålamod kommer vara med på en skön resa de närmaste åren när vinet öppnas.

Livets Goda om Schloss Gobelsburgs 2021 Ried Steinsetz Grüner Veltliner

Doften kickstartar med en klingande ren stenfruktig bjudning med saftiga gråpäron och persika i spetsen, fint inlindad i citrusstrama toner, stenkross, kryddhylla och ett varsamt tropiskt anslag. Det är så lätt att ta till sig och gilla men ändå finns det djup i doftspektrumet, något som inte minst noteras i den så förförande smakbilden där balanserad täthet backas upp av strama men ändå mogna lime- och stenfruktsaktiga toner, precis syra och ett fästande kryddigt drag. Avslutet dröjer sig kvar utan att vara påträngande men mest av allt är det den klingande rena frukten i total harmoni som man inte glömmer i första taget. Förförisk skärpa!

92 p

Den nya årgången av Steinsetz lanseras idag, den 30 september, i Systembolagets tillfälliga sortiment. Flaskan (750 ml, 13%) som har artikelnummer 95870 finns tillgänglig i 60 butiker och kan beställas till övriga. Priset är 205 kronor.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING