2021 La Massa IGT: För GiamPaolo Motta handlar allt om frihet att skapa de bästa vinerna han kan åstadkomma utan begränsningar av diverse regler. I nya numret – och det 178:e tryckta i ordningen – av Livets Goda, kan ni läsa mer om La Massa och egendomens alla viner, men idag släpps 2021 La Massa IGT på SB. Det vinet är en stjärna i årgången.
Första årgången av La Massa var 1992 och vinet byggdes på sangiovese och canaiolo. Från 2002 består druvblenden av cabernet sauvignon och merlot tillsammans med sangiovese, och emellanåt under senare år en liten push med petit verdot. Vinet slutlagras 12-14 månader i barriques varav 20% nya. 20% av vinet lagras i concretes och/eller ståltankar beroende på årgången.
2021 La Massa IGT
Toscana / Chianti / La Massa / Nr 72074 / 299 kr / 94
50% sangiovese, 25% cabernet sauvignon, 23% merlot och här i årgången för första gången petit verdot med 2%. Det finns även enligt GiamPaolo en liten, liten skvätt alicante bouchet inom petitens 2%. Vilket som, GiamPaolo tyckte att druvan kunde höja vinets egenskaper i årgången. Om det är den lilla delen petit verdot som sätter pricken över i:et här låter vi vara osagt, men det är svårt att emotsäga GiamPaolo här, för vinet växer ut till något riktigt stort i årgången, och sin roll som ”insteg” får definitivt här klassificeras om. Ett moget mörker med aromatisk örtkryddighet sveper in i de unga rödare krafterna. En lerrik kalksatt jordmån polerar tannindrivet snyggt, likväl som det ger frukten, ja hela vinet sin spänst i utvecklingen.