Hem Vinvärlden 2021 Magic Mountain från Leitz – Tysk perfektion med passion

2021 Magic Mountain från Leitz – Tysk perfektion med passion

av Livets Goda

I byn Rüdesheim i Rheingau finner vi familjeproducenten Josef Leitz, som har lite över 40 hektar vinodling. Företaget grundades 1955 och sedan 1985 är det Johannes Leitz (då 21 år gammal) som styr rodret. Egendomen var då bara på 3 hektar när den unga och modige Johannes tänkte framåt och kvalité för att kunna överleva, vilket vi nu ett antal år senare kan konstatera var rätt beslut.

Egendomens planterade vingårdar består idag till 95% av riesling och resterande 5% spätburgunder. Veckans Dryckestips är den nya årgången 2021 av Leitz Magic Mountain Riesling Trocken, som består av riesling från de olika vingårdslägena på Rüdesheimer Berg. Vinet klassas av Leitz som andravinet av Grand Vins.

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021

2020 av detta vin är bra och 2019 känns som en klassiker. Sedan kom då 2021 som för Tyskland och många andra, ytterst svåra förhållanden och totala förluster i vissa lägen och minimala i andra. Rieslingdruvan gynnades dock av att skörden var tre till fyra veckor senare än tidigare år och det har satt sin prägel i Magic Mountain. Här lämnas inget åt slumpen i konsten att förföra, här och nu.
Det är väldigt attraherande och extrovert i sin ungdomlighet, och samtidigt med antydningar i avslutets fästande längd som ger oss en hint om kommande sju-åtta fina år, minst. Det är underbart finlemmat krispigt i syrans driv och med tropiska anleten i den vit- och fläderblommiga bergsmineraliskt citrus- och äppelminerade fruktigheten – som honungspenslade sättningar från aprikos, nektarin, persika och ananas.
I djupet av vinet hintar slöjor av röda körsbär underfundigt och det ger en förtjusande sensuell blinkning. Strukturellt drivs vinet framåt med sobert kryddade tanniner i ett smått krämigt visköst vinhav. Det fäster i gom på ett alldeles förtjusande vis. Tysk perfektion med passion!

91 poäng

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2021
Nr 70626 (750 ml) 12,5%, 159 kr
Rheingau, Tyskland

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING