Hem Vinvärlden 25 aug: Tre skinande pinot från Kutch Wines i fredagens lansering

25 aug: Tre skinande pinot från Kutch Wines i fredagens lansering

av Anders Enquist

25 aug: Tre riktigt pinotfina vinsläpp i årgång 2021 från Kutch Wines kan vi bland annat räkna in i vår listning från fredagens lansering på SB. Några attraherande riesling finns med på listan liksom ett litet Bordeauxfynd i årgången 2020. Detta och lite till, så häng med…

25 aug: Vin, vita

[ihc-hide-content ihc_mb_type=

Haardt Riesling 2022
Pfalz / Tyskland / Weingut Müller-Catoir / 750 ml / Nr 91250 / 199 kr / 90
Philipp David Catoir är den nionde generationen som driver den idag 25 hektar stora vingårds egendomen, organiskt odlat med områdesklassiska druvor. Som namnet antyder skördas rieslingfrukten i distriktet Haardt och från 12-45-åriga vinrankor. Inga fat i hanteringen och ett vin med ung och snyggt ren citrusheadhuntad frukt, där syran arbetar förtjänstfullt och en mineralisk jordmån som grusar tannindrivet med bra fingertoppskänsla.        

"Rijckaert

Siefersheim Riesling Porphyr 2022
Rheinhessen / Tyskland / Wagner Stempel / 750 ml / Nr 96035 / 199 kr / 91
Wagner Stempel grundades 1845 och drivs idag av Daniel Wagner, som tog över verksamheten efter sina föräldrar 1993. Druvorna till detta vin kommer från olika topplägen runt Siefersheim. Ståltankar och traditionella tyska ekfat i hanteringen. En riktigt bra årgång med syrligt honungsmålad citrus- och ungpäronvinkling med bra energi och syra från en sandgrusigt stenig jordmån. Tropiska hintar med ananas, mango och persika ger den tyska distinktheten en charmig, juicy offensiv.

Rijckaert Pouilly-Fuissé Sur La Roche 2020
Bourgogne / Frankrike / Maison Rijckaert / 750 ml / Nr 94368 / 389 kr / 93
Jean Rijckaert började göra vin 1990 i Mâconnais-regionen, köpte sedan fyra hektar 1998 och grundade Domaine Rijckaert. Då han för övrigt vurmar för Jura-regionen förvärvade han också så småningom fem hektar i Arbois. Chardonnayfrukten till detta vin skördas från svala och steniga läget på Roche de Vergisson-platån och sätter en strålande kalkighet i fruktens mogna och äppliga citrusvindar. Stillsam men bra närvarande syra, nyanserad kryddighet och slipade tanniner driver vinet skärpt men rogivande framåt.

"Rasteau

Tin Soldier 2022
Western Cape / Sydafrika / Thorne & Daughters / 750 ml / Nr 92449 / 299 kr / 92
Bakom denna kopparfärgade och skaljästa semillon gris har vi John och Tasha Seccombe som startade upp sitt Thorne & Daughters Wines 2012 i Western Cape, Swartland. Frukten skördas från lägen som planterats med sticklingar från en intilliggande vingård som från början planterades med semillon 1964. Åldern på planteringarna är nio år och vinet är en smakfull resa i ett fruktlandskap andandes aprikos, apelsin, lime, persika röda äpplen och citronzest. Fint satta mineraliska grunder ger frisk syra liksom steniga etsningar i samma frukt, framkallandes kryddigt tannindriv med juicy omfång. Det är ett vin med kvalitativ fräschör som lämnar ett bestående intryck.

25 aug: Vin, Rött

Rasteau Les Argiles Bleues 2019
Rhonedalen / Frankrike / Domaine de Beaurenard / 750 ml / Nr 90154 / 379 kr / 93+
Domaine de Beaurenard omfattar totalt 67 hektar ekologiskt odlade vinplanteringar fördelat 33 hektar i Châteauneuf-du-Pape, 25 hektar i Rasteau AOC och 9 hektar i Côtes du Rhône. Egendomen drivs idag av bröderna Daniel och Frédéric Coulon tillsammans med Daniela söner Victor och Antonin och här från hektaren i Rasteau har vi en blend av 80% grenache och 20% syrah som handplockas och sorteras direkt i vingården. Bra syra och mineraliskt distinkthet i årgångens välutvecklade och givmilda hållning. Det finns således kraft i både struktur och frukt, mognad och spänstig blodcitrus i en rödglansig körsbärsfruktighet med mörka anslag av hallon, plommon, blåbär och björnbär, aromatiskt örtkryddad. Det är ett lyckat vin i en bra årgång. Lagringen skedde under 12 månader i ekfoudres.

25 aug

Château Lilian Ladouys 2020
Bordeaux / Frankrike / Château Lilian Ladouys / 750 ml / Nr 95991 / 299 kr / 92-93
59% merlot 59%, 37% cabernet sauvignon, 3% petit verdot och 1% cabernet franc 1% som huset jobbar mycket ömsint och tålmodigt med i källaren för att få ett vin som vandrar i harmonins tecken, vilket det gör i årgången. Utsökt balanserat och välspelande inslag av ceder och tobaks nosad cassis, körsbär, plommon och björnbär. Lätta fuktiga vindar i det vegetala ger en maritim känsla. Mogen karaktär i en syrligt fräsch vigör och vinet drivs framåt med mycket gentila tanniner. Det vilar sandigt klassiska Bordeauxdyningar i hela vinets andetag. Ett vad vi kallar Bordeauxfynd som tas inom 8-10 år.

"PedraDão / Portugal / Lusovini / 750 ml / Nr 95714 / 149 kr / 89
Portugals druvarmé består av mer än 250 inhemska sorter och Dão är hemtrakterna för touriga nacional, urmodern av de portugisiska blå druvsorterna. Här i vinet får hon 50-procentigt sällskap av alfrocheiro, lika känd som en stabil komplementdruva som urmoderns goda rykte, och tillsammans utgör de en inte lättsam, men uppsluppen enhet och välbemedlad karaktär. Sirlig fruktighet med en bra balans mellan mognad och ung rödbärig energi, rosiga kryddörter och ett mineraliskt satt och fruktlagt, ödmjukt tannindriv. Det är en bra årgång av vinet.

<yoastmark class=

Kutch McDougall Ranch Pinot Noir 2021
Sonoma Kalifornien / Kutch Wines / 750 ml / 90425 / 659 kr / 95+
Jamie Kutch fortsätter sin resa i briljant kalifornisk vinmakning med burgundisk inspiration. Tre nya pinotviner i fredagens release på Systembolagets. Efter ett utmanande 2020 med bränder och rök som satte sig i vingårdarna kommenterar Jamie själv till Livets Goda om 2021 att ”vi upplevde en utmärkt växtsäsong totalt sett. Det var skönt att vara fri från både värmeböljor och bränder efter några tidigare utmanande år. Vattenåret 2020/2021 var det 9:e torraste året på 127 års registrering.
Jag är mycket nöjd med de viner vi producerade.” Det kan den gode Jamie gott vara, årgångens viner bjuder upp till en strålande dans och har 10-12 goda år framför sig. Till detta vin skördas druvorna från vingårdslägen på upp till 315 meters höjd och från över 21-åriga vinrankor. Vinet har fin intensitet och bra syra i den rika frukten. En underfundig och tilldragande lek mellan spirituellt mogen, lätt zestspetsat cassis och körsbär utspelar sig. Tanninerna är av sensuellt silkigt slag och jordens grund ger vinet en fast men rundat stenig mineralisk glans. Det är en utsökt pinot.   

Kutch Falstaff Vineyard Pinot Noir 2021
Sonoma Coast / Kalifornien / Kutch Wines / 750 ml / Nr 90672 / 659 kr / 95
I Falstaff befinner vi oss upp på cirka 175 meter över havet och pinotfrukten skördas från över 20-åriga vinrankor. Även här letar vi in oss i en sirligt sötpuffad fruktighet med vinbär i både röda och svarta nyanser liksom körsbär, mogna jordgubbar och hallon. Det mineraliska fäster med en sugande, smått magnetisk dragning och grusar elegant i tanninerna. Närheten till havet ger maritimt ödmjuka örtskiftningar och det är en mycket elegant årgång av vinet med transparent hållning och balanserad i egenskapernas ljusbrytningar.        

Kutch Mindego Ridge Vineyard Pinot Noir 2021
Santa Cruz Mountains / Kalifornien / Kutch Wines / 750 ml / Nr 90656 / 659 kr / 95
Mindego Ridge har sitt säte i Santa Cruz Mountains och här når vi upp till 290 meter över havet och pinotfrukten vars rankor planterades 2009, sprider en ljuvlig, nyanserat parfymblommig essens, som i gom fortsätter att ge en attraherande grace i inslagen av bigarråer, plommon och svarta vinbär. En finlemmad sötma smeker i linjen och ett ödmjukt mineraliskt grepp sätter en stolt ryggrad med efterföljande sinnlig intensitet liksom kryddiga och nobelt grusigt drivande tanniner. Längden avslöjar att vi har mycket kvar att hämta här de kommande 10 åren.

<yoastmark class=

Paracombe Cabernet Franc 2019
South Australia / Australien / Paracombe Premium Wines / 750 ml / Nr 92434 / 229 kr / 91
På en högt belägen platå i Adelaide Hills, South Australia har Paracombs vingårdar sitt ursprung. Husets cabernet franc som blev till ett vin första gången 1993, skördas uteslutande från de ursprungliga planteringarna 1983 av vingården Paracombe, får sin slutlagring i franska ekfat och döljer inte sina älskade egenskaper – i balanserat före som här – med svartpepparkryddig, blyerts och cederdragen vinranksnärvaro. En snygg, finlemmad ton av eukalyptus klär väl i den elegant tanninspänstiga och mineraliskt dragna rödnosade körsbärssinnet, med svarta vinbär och björnbär som mörkare brygga och små tobaksmoln flimrandes med behörighet. Ett vin som uppträder självklart och känns okomplicerat men inte enkelt. En svår balansgång som huset hanterar briljant.

[/ihc-hide-content]

RELATERAD LÄSNING