3 steg till en perfekt espresso

Livets Goda 4 Jun, 2018
Övrigt Vill du brygga espresso som är godare än på cafét eller krogen? Det är lättare än du tror. Kaffe, olika rostningar, bönor och tillagningssätt har i många år varit en favoritsyssla på redaktionen. Men på senare tid har vi nog nördat ner oss än mer i kaffevärlden. Nu delar vi med oss av våra allra bästa tips för den perfekta espresson. Följ dessa 3 tips och du blir rikligt belönad i form av en större smakupplevelse!

Tipsen är generella och fungerar lika bra på en automatisk maskin som på en manuell.

  1. Proportionerna

Receptet på vår perfekta espresso är 1:3; precis så som italienarna också brygger sin espresso! Om du har 8 gram kaffe i din enkla espresso så ska drycken i den färdigbryggda koppen väga 24 gram. Om du brygger din espresso för att blanda med mjölk, som en caffe latte, så är vår slutsats att proportionen 1:2 blir bäst, alltså 16 gram kaffe där den färdigbryggda drycken väger 32 gram innan du häller på mjölk. Fram med hushållsvågen och prova dig fram.

  1. Malningsgraden

Påverkar rinntiden. Om du maler för grovt så blir rinntiden kort och din espresso blir syrlig. Om du maler för fint blir rinntiden lång och din espresso riskerar bli alltför besk.

  1. Rinntiden

Din personliga preferens avgör. Vi har landat i 25-30 sekunder för en singelespresso med färdigbryggd vikt 24 gram. Där finner vi den perfekta balansen.

När du väl fått till proportionerna, malningsgraden och rinntiden så gäller bara en sak: Att vara konsekvent. Inställningarna vill du inte göra om hela tiden. Viktigast är att kaffet alltid håller samma färskhet. Gammalt kaffe blir genast smaklöst och eftersom det dessutom är torrt jämfört med helt färskt kaffe, så rinner vattnet bara rakt igenom. Helt nyrostat kaffe innehåller otroligt mycket mer smak och arom. Efter bara två veckor så har hälften av alla nyanser bokstavligt talat gått upp i rök.

För att alltid ha samma färskhet på dina espressobönor - köp det nyrostat. Ni som följer oss vet vi gillar Kafferosteriet Koppar som skickar helt nyrostat kaffe till din brevlåda. Kaffebreven räcker till knappt 30 enkla espressos vilket är perfekt, innan du får nästa paket.

Väljer du en prenumeration så får du påfyllning varannan vecka direkt efter rostning. Väljer du att köpa styckvis allt eftersom du behöver, så skickas kaffet som A-post redan samma dag om du lägger din beställning innan kl 16. Med Koppars Kaffebrev så behöver du med andra ord bara ställa in din maskin en gång och sedan är det bara att njuta av helt nyrostat kaffe - med samma perfekta resultat varje gång.

Alltid nyrostat kaffe hem i brevlådan

Koppars No 2 Mellanrostad Espresso är en utmärkt espresso att börja brygga med. Den funkar lika fint i mjölkbaserade drycker som utan.

Här möter arabica från Central- och Sydamerika robusta från Indien i en långsam rostning. Vi öppnar paketet och det doftar av skönt bitter mörk choklad, humus och en blommig örtighet. En kopp bryggs. Två. Den första är alltid en testkörare, för att bana vägen för nästa och bättre crema. Mängden robusta gör att kaffet tål mer än 25 sekunders bryggning och aldrig blir besk; 30 sekunder således. Det doftar av torkade blommor, Valrhona-choklad, varm jordighet och även ett stänk fuktig tobak. Smaken är rik men utan beska och syran finns där men är nedtonad med tanke på mellanrostningen. Här finns en fin sötma och alla komponenter harmonierar väl med varandra. Eftersmaken är läckert chokladig och sitter kvar länge samtidigt som allt är så rent som kaffe bara kan bli; inget jolmigt, ofräscht här inte!

Här köper du espressobönor styckvis för att testa på

Här anmäler du dig till kaffe-prenumerationen:

Lycka till i ditt espressobryggande önskar vi på Livets Goda!

Fredrik Gustafsson, grundare Kafferosteriet Koppar

Mer god läsning;

KOPPAR lanserar No 7 Ursprung och Livets Goda har naturligtvis provat det första kaffet - Galapagos >>

 


Exklusiv lansering av Westhofener Riesling den 1:a februari

Vin Den 1:a februari lanserar Moestue Grape Selections återigen Westhofener Riesling…
21 Jan, 2019

The Wine & Spirits Collective förvärvar ChampagneHuset

Vin The Wine & Spirits Collective, förvärvar ChampagneHuset, och stärker härmed…
21 Jan, 2019

Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet