1

3 x Egly-Ouriet Champagne i dagens webblansering på Systembolaget

Det är väl kanske egentligen inte på sin plats att kalla Egly-Ouriet för uppstickare i Champagne, det var ju trots allt 1930 domänen grundades, och Francis Egly som är den fjärde generationen Egly, har ju sedan en längre tid rykte om sig att vara en förnäm pinot noir odlare. Men att ses som en ”katt bland hermelinerna” bredvid de stora husen får han leva med, med tanke på Francis då inledande inträde med ekologiska odlingsmetoder, reducerade uttag och drivet att uttrycka mer terrior i champagnen.

Av Anders Enquist
Foto: Livets Goda

Men, jag vill ändå hålla mig kvar lite med det här med ”uppstickare”, för beträffande status och kvalitet på champagnen så är det först efter att Francis tagit över efter sin far i början av 80-talet som Egly-Ouriet tagit sig in i de verkliga finrummen. Han är en strålande vinmakare som förvaltar sina ekologiskt odlade pinot toppägor i Ambonnay på allra bästa sätt. Sedan har vi känslan i hans gyllene bubblet av att ”Champagne goes Bourgogne”. Egly-Ouriet och Francis handlar idag som sagt mycket om terroir och jordmån, och då – viktigt att påpeka – om vinmakning med stor fingertoppskänsla.

Egly-Ouriet – The Champagne

Champagnen jäser på ekfat och får även en lagringstid i dessa innan buteljering och senare degorgering.

Grand Cru VP Extra Brut
Nr 90457 / 1 015 Kr / 94p
I denna champagne har vi 70% pinot noir och 30% chardonnay från en mycket intressant blend av årgångarna 2009, 2010 och 2011 som balanserar varandra mycket väl i sina respektive temperament. Värme och svalka i elegant symbios och fina inslag av brioche toner, röda äpplen, nöt, och citrus med  orange driv i fruktigheten som vilar tryggt och fast i ett sublimt mineraliskt grepp. Vitalt mogen champagne med elegans och fint djup.
Buteljering skedde 2012 och där lagring till 2019.

2011 Grand Cru Millesime
Nr 93465 / 1 749 kr / 95p
2011 är lite av “årgången som Gud glömde” för champagneälskare. Ingen pratar om den, ingen letar efter den, men dyker den upp så överraskar den de flesta med sina fina egenskaper, här elegant stringens med väl utvecklad citrus- och äppelfruktighet. Det ligger även underliggande röda körsbär som ger fin skymning och djup. Sötman bär en läcker syrlig string och strukturellt finlemmad mineralisk svalka i skärpan. 70% pinot noir och 30% chardonnay i blenden. 
96 månader på sin jästfällning. Buteljerades 2012 och degorgering skedde 2020.

Grand Cru Blanc de Noirs Vielles Vignes
Nr 95422 / 1 749 kr / 96p
I denna utgåva av champagne 100% pinot noir från mycket gamla vinrankor och i en årgångsblend av 2012 och 2011. Vinös och krämigt mineraliskt elegant i stilen med harmonisk i syra och krydda i den blommiga fruktigheten som sprider fin glans från körsbär, äpplen och citrus med nötiga honungshintar i fruktens sötma, där det samtidigt ligger en mycket attraktiv, mogen beska. Fin spänst och längd i avslutet som påvisar djupet i denna champagne.    
72 månader på sin jästfällning. Buteljerades 2013 och degorgering 2019.

Webblanseringen finner man här >>>