Hem Vinvärlden 30 år med Château Lagrange

30 år med Château Lagrange

av Livets Goda

Det råder inga tvivel om att La Maison Noble de Lagrange Monteil var en av de första vinproducenterna i Médoc som producerade och sålde vin redan under 1600-talets första hälft. Emellertid så var de först under 1700-talet då storägaren Baron de Brane som bland annat ägde Brane-Cantenac i Margaux och Brane-Mouton (sedermera Mouton-Rothschild) i Pauillac, som vinerna började få rykte om sig. Nästa övertagande skedde 1842 då hertigen Duchatel förvärvade slottet och de 280 hektaren som under den gyllene eran producerade 30 000 lådor vin årligen. 1855 erhöll slottet sin klassificering som tredje cru då vinerna inte riktigt åtnjöt samma höga rykte som grannarna Léoville, Gruaud-Larose, Las-Cases och Ducru-Beaucaillou men bättre än Talbot, Branaie-Ducru och Saint-Pierre. 1900-talet var ingen glimrande period för slottet. Jag skall tillstå att min egen erfarenhet av vinerna från denna epok är ytterst begränsad och det kanske finns en anledning till att vinerna lyst med sin frånvaro på finvinscenen. Familjen Cendoya som förvaltade egenomen sedan 1925 slets med dåliga skördar, sjuka vingårdar, en sjunkande försäljning, skulder, familjeoegentligheter och ett svagt 70-tal som tvingade dem att avyttra stora delar av vingården till både Ducru-Beaucaillou och Saint-Pierre. Då krisen var ett faktum för flertalet bordeauxproducenter efter 1970-talet så växte den japanska ekonomin så det formligen knakade. Familjeföretaget Suntory hade länge sett hur den japanska vinkonsumtionen var på väg uppåt och de var intresserade av att hitta ett lämpligt objekt i Bordeaux. 1983 var papprena påskrivna och Château Lagrange äntrar en ny era. Slottet såldes för 54 miljoner francs vilket må låta som en ganska nätt summa idag, emellertid så pumpade Suntory in mångfalt så mycket pengar för att renovera och nyplantera, man visade de facto inte positiva resultat förrän under 90-talets senare hälft. Det första draget som Suntory gjorde var att anlita den legendariske vinmakaren Marcel Ducasse som fick carte blanche att göra vad som krävdes för att producera viner i toppligan. Då han tog över den nedgångna egendomen så var endast 56 av de totala 157 hektaren planterade och inte i någon direkt toppform. Under 1985 och 1986 så nyplanterade han hela 60 hektar av slottets ursprungliga terroir. Han kastade ut de gamla jästankarna i betong och ersatte de med temperaturkontrollerade ståltankar och byggde även klart en helt luftkonditionerad chai med plats för 6 000 barriquer. Detta må låta som självklarheter idag men var fotfarande under mitten av 80-talet högteknologiska utsvävningar. Monsieur Ducasse började också experimentera med att producera ett andravin för att höja kvaliteten på slottets grand vin. I och med årgång 1990 så är Les Fiefs de Lagrange ett faktum och detta vin når ganska snabbt en status att tillhöra de bättre andravinerna i regionen. Framstegen fortsätter och Lagrange var bland de första slotten i Médoc som började arbeta organiskt med sexuell förvirring, naturlig kompost, återvinning av vatten och avfall, man undvek alla former av bekämpningsmedel och installerade en väderstation för att ha full kontroll på eventuella kryptogamiska angrepp. Marcel Ducasse pensionerar sig 2007 men slottet fortsätter sin strävan mot toppen. 2008 ser ytterligare en renovering av installationerna där man framförallt installerar fler och mindre jästankar för att ha större kontroll över de olika parcellerna. Man räknar idag 92 jästankar för 105 parceller fördelade på 116 hektar. Cabernet sauvignon har fått en mer framträdande roll och i årgångarna 2008, 2009 och 2010 står denna för över 70 % av assemblagen. Man har dessutom övergått till en striktare skörd och mycket noggrannare sortering. 2009 köper man två nya tri optic – den senaste generationens lasersorterare. Man experimenterar även med biodynamisk odling på 4 hektar. Dessutom har slottets vita vin Les Arums de Lagrange fått en rejäl ansiktslyftning då de ursprungliga 4 hektaren helt ersatts av 7,5 hektar nyplanteringar i mer lämpad grusig terroir i Cussac och Saint-Laurent. Château Lagrange är tveklöst ett stilrent och elegant vin som succesivt förbättras utan att tillhöra någon direkt skola. Ett traditionellt vin som följt utvecklingen skulle jag bäst uttrycka det. Ett vin som fortfarande präglas av årgången och inte försöker vara det mest bombastiska och överväldigande exemplet. Självklart är vinerna mer tillgängliga i deras ungdom och bjuder på en fin drickbarhet fem till sex år efter skörden, men samtidigt har de bättre substans och större koncentration än tidigare, vilket borgar för en utsökt lagringsduglighet. – jag förmodar att 1984 är en årgång som i stort sett påminner om skamfilade 2013 då den stora merparten merlot uteblev p.g.a. dålig blomning. Detta exempel utgörs nästan enkom av cabernet sauvignon och var en förträffligt trevlig överraskning som uppförde sig betydligt bättre än flertalet goda årgångar denna afton. Tegelröd färg och en vattning kant som vittnar om full mognad. Doften är fullt utvecklad dock utan oxidativa toner, inslag av torkade bär, söt cassis, blyerts, mocka, läder, torra kryddor och tobak. Smaken är klassiskt medelfyllig med en bra smakintensitet, frukten börjar torka ut men det finns inga hårda kanter eller grova tanniner, bra längd och en finkryddig, komplex eftersmak. Drick idag. 88 LGP – 57 % cabernet sauvignon 43 % merlot. En klassisk årgång som alltid levererat! Lite djupare tegelrödnyans än föregående. Yngre doft med mer fruktighet, cassis, röda bär, blyerts, tobak och lätt rostade toner. Smaken har en tät fruktig kärna, avrundad och elegant textur med varm frukt, kryddiga toner, ytterst lite män ändå märkbara fat, fin längd, stilig och klassisk Saint-Julien med en perfekt drickmognad. Ett vin som förmodligen uppvisade diverse skavanker i dess ungdom men med ålderns rätt bjuder en behaglig upplevelse. 92 LGP – 57 % cabernet sauvignon 43 % merlot. En årgång som bjudit flertalet legendariska viner men långt ifrån så stabil som 1985. Samma druvsammansättning som ovan, dock ett helt annat uttryck med mycket mer extrakt, tannin och utveckling. Tegelröd färg. Doften är längre gången än 1985 ett uns oxidation och torkad frukt. Plommon, cassis, och torra kryddor. Smaken har ännu strävatanniner och påtaglig syra med en lätt torkad fruktton av katrinplommon och torkade bär- medellång, lätt uttorkad finish, dags att dricka. 85 LGP – 59 % cabernet sauvignon och 41 % merlot. Detta var ett klassiskt år i linje med 1985 som gav klassiska viner och samtidigt en riklig skörd med hela 69 hektoliter per hektar. Medel mot djup rubinröd kärna. Första exemplet som bjuder på en aning ungdomligare frukt. Choklad, mörka plommon, cassis, vanilj. klassisk struktur med frisk syra och strama tanniner men smaken har integrerats fint, livlig frukt, bra längd, viss komplexitet. 89 LGP 1989 – 55 % cabernet sauvignon och 45 % merlot. En tidig och varm skörd som avslutades redan den 26 september. Medeldjup rubinröd kärna och en utvecklad tegelfärgad kant. Generös doft med viss utveckling som bjuder ålderssötma, vissa volatila (dock ej störande) toner, kryddor, söta bär, plommon och mocka. Smaken är tät och fyllig med en avrundad textur, ännu en viss stramhet i ryggraden men generös frukt, fina kryddor, len eftersmak och bra längd, klassiskt och hyggligt komplext med en god drickbarhet. 90 LGP – 44 % cabernet sauvignon, 44 % merlot och 12 % petit verdot. Medeldjup rubin med tegelfärgad. Fin komplex doft, utvecklad, med härliga rostade toner, kaffe, mocka, viol, mörka bär och cigarrlåda. Första vinet med kännbar brett men en liten dos stör inte mig inte! Bra täthet och bett på smaken, avrundad med söt frukt, klassisk, stram ryggrad, lång söt finish, klassisk och elegant bordeaux. 92 LGP – 60 % cabernet sauvignon, 31 % merlot och 9 % petit verdot. Medeldjup rubinröd kärna och tegelfärgad kant. Relativt diskret doft, röda och mörka bär, aningen svalare känsla med vissa örtiga toner, medelfyllig struktur med en stram uppbyggnad, blyerts, örter, ceder och röda vinbär, vinet har rundats av med ålderns hjälp, fullt drickbart i en klassisk stram stil men ingen sexbomb, hygglig längd. 88 LGP – 44 % cabernet sauvignon, 43 % merlot och 13 % petit verdot. Medeldjup tegel/rubinröd färg. Doften är relativt utvecklad med söt frukt, plommon och merlot-känsla vid första intrycket, lite cassis och örtkryddor. Medelfyllig kärna med avrundad frukt, inlindade tanniner, söt tobak, choklad och fint kryddiga toner, hög syra, medel mot lång finish. 89 LGP – 57 % cabernet sauvignon, 36 % merlot och 7 % petit verdot. Relativt ljus, tegel/rubinröd färg. Härlig doft, rostad med toner av toast, rostat kaffe, röda bär och kryddor. Smaken har en bra täthet och grepp, smakintensiv med en god dos av tannin och extrakt, fullt avrundad med god fräschör, saftig röd frukt, fina kryddor, frisk, tät och lång eftersmak. 92 LGP – 50 % cabernet sauvignon, 33 % merlot och 17 % petit verdot. Medeldjup rubinröd kärna, tegelfärgad kant. Relativt söt och insmickrande doft av söta plommon, vanilj, fat och örter. Smaken är ett klassiskt stramt bygge med hög syra och tydliga tanniner även om åldern har gjort sitt till och bjuder en god, klassisk drickupplevelse. 86 LGP – 65 % cabernet sauvignon, 28 % merlot och 7 % petit verdot. Medeldjup rubin med en tegelkant. Söt doft, snarare merlot med söta plommon, örtiga toner, lite tobak och cederträ. Medelfyllig och avrundad med frisk syra men relativt avrundade tanniner, torra kryddor och örter, bra längd. 89 LGP – 76 % cabernet sauvignon och 24 % merlot. Tät rubinröd kärna och en tegelfärgad kant. Det första vinet som bjuder på riktigt ungdomlig frukt, härliga toner av mörka bär, cassis, plommon, tobak och fina kryddor samt ett litet uns eleganta fat. Smaken är tät och koncentrerad, ännu livlig och ungdomlig med strama men ej hårda tanniner, frisk och spänstig mörk frukt, cassis, tobak och blyertstoner, lång och kraftfull finish, drickvänligt men ännu med stor utvecklingspotential. 92 LGP – 62 % cabernet sauvignon, 27 % merlot och 11 % petit verdot. Tät rubinröd kärna, tunn tegelfärgad kant. Ren doft, relativt ungdomlig med toner av mörka bär, plommon, cassis och tobak. Relativt tät, nästan samma koncentration som 2000 men mjukare textur, saftig frukt, lite örtiga toner, god längd och bra friskhet på slutet. 90 LGP – 54 % cabernet sauvignon, 33 % merlot och 13 % petit verdot. Relativt tät rubinröd kärna, frisk doft, ungdomlig frukt, söta plommon, örter, lite fat och cassis. Medelfyllig smak med tannin som precis mjuknat men skänker fräschör, örtiga toner, röda och mörka bär, hygglig längd, välbyggt i en klassisk stram stil. 90 LGP – 57 % cabernet sauvignon, 33 % merlot och 10 % petit verdot. Tät rubinröd kärna och en tunn tegelfärgad kant. Doften är söt och rik med mängder av frukt – syltade bär, cassis, plommon, ceder, vanilj och lätt rostade toner. Smaken är varm och avrundad med söt, varm frukt, rikligt med tannin och extrakt, relativt grynig textur som backar upp den söta frukten, lång och kryddig finish med chokladdoppad mörk frukt. 92 LGP – 54 % cabernet sauvignon, 36 % merlot och 10 % petit verdot. Jag förmodar att 2004 är en nutida version av 1985 och 1988, inte på något sätt en homogen årgång men ack så klassisk i de bästa fallen. Tät rubinröd kärna och lätt vattnig kant. Ren doft med betoning på frukt, röda och mörka bär cassis, plommon, diskret rostade fat och kaffe. Smaken har en hygglig täthet, mörk frukt, cassis och aromatiska örter, snygga fat, avrundad textur mot det fylligare, ren och lång finish, klassisk elegant och fint drickbar. 91 LGP – 46 % cabernet sauvignon, 45 % merlot och 9 % petit verdot. Tät rubinröd kärna med ett uns lila ännu ungdomlig. Ren doft av sten, mineral, mörka bär, cassis, plommon, milda kryddor och diskret rostade fat. Doften börjar diskret men smaken tar plats och brer ut sig, tät och koncentrerad med mängder av ren frukt, lätt rostade toner, bra tannin och extrakt, frisk och livlig med mycket lång, stilren och kraftfull finish, elegans och kraft i ett. 93 LGP – 59 % cabernet sauvignon och 41 % merlot. Tät rubin/purpurröd med en vattnig kant. Diskret doft, mörka bär, plommon, blåbär, vanilj, lätt rostade fat. Smaken har framträdande tanniner, hygglig koncentration, relativt lång, men ännu det mest ogina och knutna exemplet med torra tanniner, vissa örtiga toner och hyggligt lång finish, lite knutet idag, lägg tillbaka i källaren. 87 LGP – 68 % cabernet sauvignon 25 % merlot och 7 % petit verdot. Tät rubin/purpurröd färg, lätt vattnig kant. Ren och elegant doft av röda och mörka bär, vissa örtiga toner, cederträ och milda kryddor, smaken har en hygglig täthet men avrundad, len textur, toner av plommon, vanilj och örter med lätt rostade toner på slutet, medel mot lång finish och en utsökt drickbarhet. 89 LGP – 72 % cabernet sauvignon, 26 % merlot och 2 % petit verdot. Tät rubinröd kärna. Ren doft, sten, mineral, mörka bär, cassis, nya fat, fina kryddor. Smaken har en bra täthet och elegant uppbyggnad med närvarande men ej hårda tanniner, frisk och ren frukt på smaken, mörka bär, stilig och elegant med en lång frisk finish. Behöver ännu tid men lovande, med fin renhet från en sen skörd. 92 LGP – 73 % cabernet sauvignon och 27 % merlot. Tät rubinröd kärna med ett uns lila. Ren doft – inbjudande med toner av röda och mörka bär, cassis, mineral, snygga fat, fina kryddor och tobak. Smaken har en stor täthet och koncentration, gryniga tanniner, toner av kakaopulver, elegant mörk frukt, frisk syra, bra balans, och mycket lång kraftfull finish. 93 LGP – 75 % cabernet sauvignon och 25 % merlot. Mycket mörk rubin/purpurröd kärna. Ungdomlig ren frukt, cassis, björnbär, lätt rostade fat, tobak och mineral. Frukten är tät, mogen och koncentrerad, ihärdig med livlig syra och gryniga tanniner, silkig och saftig frukt, mycket lång och elegant finish, bättre än 2009 med en mycket stor potential. 95 LGP – 62 % cabernet sauvignon, 32 % merlot och 6 % petit verdot. Djup rubinröd kärna. Elegant frukt, mineralig, cassis, röda vinbär, fina kryddor och ceder. Smaken är elegant uppbyggd med en medelfyllig struktur, avrundad och frisk med vilda bär, cassis och lätt rostade toner. Bra längd, elegant i en lättare stil. 89 LGP – tät rubin/purpurröd kärna. Frisk doft av mineral, grus, cassis, hallon, ren och blommig med fina fat och lättrostat kaffe. Snyggt avrundad textur, frisk och elegant med livlig frukt, röda och mörka bär, väl balanserad med en lång ren finish, potent. Ett lovande exempel från en årgång som visat sig mycket bättre än väntat. 91 LGP – medeldjup blåröd färg. Frisk doft av röda och mörka krossade bär, örter, mjuk och avrundad men lätt struktur, frisk med en medellängd, god frukt och diskreta fat. 87-88 LGP”

RELATERAD LÄSNING