Hem Nyheter 4 populära aktier inom alkohol

4 populära aktier inom alkohol

av Livets Goda

Att investera i aktier är populärt, men att investera pengar i företag som tillverkar vin, öl och sprit är det sällan någon som talar om. Av den anledningen berättar vi här om 4 populära aktier inom alkohol som många väljer att investera i. 

Artikeln är i samarbete med Immediatefuture

OBS: Tänk på att det är riskfyllt att investera i aktier. Du ska aldrig investera för pengar du inte har råd att vara utan, och du ska inte tolka något vi skriver i denna artikel som ekonomisk rådgivning. Ingen vet hur det framtida värdet blir för de aktier vi berättar om i artikeln.

Alternativ till aktiehandel

Som alternativ till aktiehandel kan man bland annat investera i fonder eller kryptovaluta. Kontovaluta kan man handla med på plattformar såsom immediate future handel och fonder kan du nästan alltid köpa på samma ställe du köper aktier på. 

Värt att tänka på är i detta fall att handel med kryptovaluta är riskabelt. Detta då kursen för kryptovaluta kan gå ner, eller i bästa fall upp snabbt och utan förvarning. Att handla med aktier och fonder är generellt sett mer riskfritt jämfört med handel med kryptovaluta.

4 populära alkohol-aktier

  1. Carlsberg
  2. Mackmyra
  3. Heineken 
  4. Kopparbergs

Nedan berättar vi om de aktier vi precis nämnt i större detalj.

1. Aktier i Carlsberg

Carlsberg är ett danskt bryggeri som främst tillverkar öl. De har sitt huvudkontor i Köpenhamn, och de är aktiva i över 100 länder. Den stora internationella expansionen tog fart på 1970-talet, och idag är Carlsberg ett av världens mest igenkända bryggerier.

Carlsbergs aktie de senaste 5 åren

De senaste fem åren har Carlsbergs aktie gått svagt uppåt. 2023 är aktien värd cirka 1 000 danska kronor, vilket är betydligt mer än toppnoteringen 2018 på cirka 700 danska kronor. 

2. Aktier i Mackmyra

Mackmyra, eller Mackmyra Svensk Whisky är ett whiskydestilleri som varit igång sedan 1999. Det första destilleriet invigdes i Mackmyra Bruk mellan Sandviken och Gävle. Men numera har företaget ett ytterligare destilleri strax utanför Gävle där även deras huvudkontor ligger.

Mackmyras aktie de senaste 5 åren

Mackmyras aktie har gått ner rejält sedan toppnoteringen 2018 på strax över 14 kr. Idag är en aktie i Mackmyra värd strax över 2 kr. 

3. Aktier i Heineken

Heineken är ett nederländskt bryggeriföretag som grundades i Amsterdam 1864. Numera driver Heineken över 150 bryggerier och har över 60 000 anställda i över 60 länder. Heineken fokuserar helt på öl och har idag över 120 olika ölsorter. 

Heinekens aktie de senaste 5 åren 

Heinekens aktie har gått svagt uppåt de senaste 5 åren. År 2018 hade aktien en toppnotering på cirka 80 euro, men aktien är idag, alltså 2023 värd cirka 100 euro.

4. Aktier i Kopparbergs

Kopparbergs Bryggeri grundades 1882 och är idag Sveriges näst största svenskägda bryggeri. Spendrups är i sin tur störst. Kopparberg säljer främst öl och cider, vilket också är de produkter som företaget är mest kända för.

Kopparbergs aktie de senaste 5 åren 

Aktierna för Kopparbergs har gått ner från cirka 220 kr år 2018 till cirka 110 kr år 2023. 

Risker och möjligheter inom aktier inom alkohol

När du investerar i aktier inom alkohol, eller aktier i största allmänhet är det viktigt att du verkligen tror att företaget har framtiden för sig. Det är nämligen det förmodade framtida värdet för ett företag som bestämmer aktiens värde. 

Du ska också tänka på att lokala lagar både kan ställa till problem och öppna nya dörrar. I Sverige kan exempelvis gårdsförsäljning tillåtas i framtiden, och det kan innebära att vanliga bryggerier får konkurrens av lokala mikrobryggerier. 

RELATERAD LÄSNING