Hem Nyheter 5 av 10 svenskar känner sig obekväma på gymmet

5 av 10 svenskar känner sig obekväma på gymmet

av Livets Goda

En klar majoritet av svenskarna, 7 av 10 skulle vilja vara mer fysiskt aktiva, men kroppsidealet på gymmet är ett stort hinder för många att inte träna mer. 51 procent svarar att de känner sig obekväma på gymmet och hela 11 procent är rädda för att någon ska skratta åt dem när de tränar, visar en ny undersökning. – Så ska det inte behöva vara, säger Åsa Lundström, triathlet och nordisk ambassadör för Herbalife Nutrition i Norden.

Undersökningen som är gjord av YouGov på uppdrag av Herbalife Nutrition visar att en stor del av befolkningen känner sig obekväm på gymmet. Många hindras även av att de inte har en klar träningsplan, eller att de saknar en träningspartner. Hela 17 procent uppger ekonomi som ett hinder för att komma i gång med fysisk aktivitet.

– Det är synd att många fortfarande känner sig exkluderade, och då hjälper det inte nödvändigtvis med välmenande råd från träningsinfluencers om hur lätt det är att komma i gång med sin träning. Sannolikt har det motsatt effekt, tror Åsa Lundström.

Få uppnår myndigheternas råd om daglig fysisk aktivitet
Enligt Folkhälsomyndighetens råd bör vuxna mellan 18 – 64 år regelbundet röra på sig. Pulshöjande måttlig fysik aktivitet rekommenderas till 150 – 300 minuter eller 75–150 minuter av högintensiv fysisk aktivitet en vanlig vecka.
Endast 16 procent uppger att de dagligen lägger 30 minuter på fysisk aktivitet motsvarande en rask promenad och hamnar inom myndighetens råd. Medan 20 procent gör det 4–6 gånger i veckan. 22 procent svarar att de får den typen av fysisk aktivitet mindre än en gång i veckan eller aldrig.

Åsa Lundström uppmuntrar människor att börja smått, tänka mer på sig själva och inte bry sig om vad andra tycker. Inte för att råden inte stämmer, utan för att det blir oöverkomligt om man börjar från soffan.

– Du ska hitta något du tycker om att göra själv, oavsett om det är trädgårdsarbete eller att gå en promenad med en kompis. Börja smått och tävla hellre med dig själv genom att till exempel gå av bussen en hållplats tidigare än den vanliga, eller ta trappan framför hissen. Börjar man med att köpa ett löpband vet vi alla att det snabbt blir en dammsamlare under sängen, skrattar Åsa Lundström.

Dålig självkänsla och förvirrande råd
Svårigheterna att få till fysisk aktivitet i vardagen verkar också påverka svenskarnas självbild. Nästan 3 av 10 uppger att de anser sig vara överviktiga, och att de vill gå ner i vikt.

– Vi sitter mer stilla på jobbet och får nog inte använda den energi vi får i oss under en dag. Vi ser också att var tredje svensk känner sig förvirrad av hälsoråden från både hälsomyndigheter och media, vilket kan resultera i att man inte vet var man ska börja, säger Åsa Lundström.

Hela 33 procent uppger också att de blir osäkra av motstridig information knutet till hälsa.

– Jag förstår helt att många känner sig förvirrade. Mest för att det finns så mycket information, både från hälsomyndigheter, livsmedelsindustrin och från olika kändisar. Det handlar nog om, precis som med träning, att hitta sin egen gyllene medelväg, säger Åsa Lundström och avslutar:

– Genom att till exempel äta lite mindre godis och sötsaker kan du unna dig själv det med gott samvete senare. Testa också att lägga upp mer grönt på tallriken än du kanske brukar. De flesta av oss mår bäst när vi har gott samvete och det får vi av lite hälsosammare kost och lite motion.

Detta är vad som hindrar oss mest
Motivation 39%
Svag självdisciplin 35%
Tidspress 27%
Dåligt väder 19%
Ekonomi 17%
Känner ingen som kan hjälpa mig komma i gång 15%
Rädsla för att misslyckas 13%
Rädd att folk ska skratta åt mig 11%

Om undersökningen
Den senaste undersökningen är genomförd i januari 2022 av YouGov för Herbalife Nutrition. Den är genomförd i de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland, med ett representativt urval mellan 18 och 74 år. Undersökningen syftar till att ta reda på attityder och vanor i samband med motion och kost. Den hade 4161 respondenter i Norden, och 1071 respondenter i Sverige och är därför representativ i de flesta länen.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING