Hem Whisky & Bourbon 5 bästa ölen att förgylla fredagskvällen med

5 bästa ölen att förgylla fredagskvällen med

av Livets Goda

Enter Night Pilsner, Lager
Stone Brewing / 500 ml / nr 11651 / 24,90 kr / 92 LGP

Stone Brewing sätter stort värde i att ha så kort transportsträcka som möjligt på sina öl och har etablerat sin Europafilial i Berlin. Ingen licensbryggning utan sitt alldeles egna bryggeri. Och det är också här Metallica-lagern bryggs, en torrhumlad lager i relativt fyllig stil. Här kikar det fram allt från en generös fruktighet som får oss att tänka aprikos och tropiska inslag till lite mer honungsbrödiga toner med fin maltighet. Fint djup i en modern stil och doften ger en indikation på att det här är en seriös öl. Likaså smaken som fyller gommen med intryck i en fruktdriven stil med örtiga nyanser och skönt humlebett. Det som gör att man vill ha en klunk till är det strama avslutet där torrheten tar över från frukten och låter istället humlen smyga fram och försiktigt stajla. Bra lager i nutida tappning och som visar att kändisar kan stå för kvalitet – särskilt när man samarbetar med de bästa producenterna!
(Finns på ca 110 Systembolagsbutiker – Hitta din närmsta butik >>)

Primátor Easter Lager
Primátor / 500 ml / Nr 11851 / 21,90 kr / 91 LGP
Primátor Easter Lager är strukturellt en ytterst mjuk, fyllig och följsam lager men med en lätt beska som ger en stram fräschör och elegant stuns med en nästan vinös yttring. Går vi djupare in i ölets smakegenskaper finner vi toner av kola, chokladtoffé och nöttoner, tillsammans med apelsinskal, bastuved och honung. Väl sammansvetsat och samspelt och som även påvisar släktdrag med såväl ale som pilsner. Att vara kvalitativ och substansfylld och samtidigt ha ”lättsinniga” egenskaper är inte den enklaste uppgiften, men Primátor Easter Lager hanterar detta galant. Ja, det är en välbryggd och mycket god öl det här, som med elegant självklarhet kan titulera sig som både törstsläckare och matöl, och som den ultimata korv och chipsölen. Hockey-VM närmast med andra ord, och sedan kommer sommaren…
(Finns på ca 180 Systembolagsbutiker – Hitta din närmsta butik >>)

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell / 330 ml / nr 1566 / 15,90 kr / 90 LGP
Lättsam men samtidigt med det vi kallar fyllig pondus i uppträdandet, ja, det är en svår konst att göra en riktigt bra lager eller ”pilsner” på detta sätt och dessutom med en alkoholhalt på 4,4%, men det är precis vad Urquell gör och alltid gjort. Med en lätt maltig känsla med balanserad humle som drar försiktigt åt citrushållet placerar sig denna brygd i gom. Ett stänk blommighet kan vidare skönjas liksom lite brödiga nyanser spetsat med lätt sötma från torkade aprikoser och en försiktig örtbukett som krydda. Avslutet är torrt med uppfriskande, lätt krämig beska. Det är stabilt, seriöst och väldigt gott!
(Finns på ca 430 Systembolagsbutiker – Hitta din närmsta butik >>)

Breznak
Drinks Union / 330 ml / nr 1611 / 11,90 kr (flaska) / 89 LGP
Březňák håller den tjeckiska fanan högt med en skönt brödig doft, aprikosaktiga inslag och en apelsinzestig touch. En relativt fyllig pilsner i den torra skolan med behaglig krydda, knäckebrödiga nyanser, små fina bubblor och en smygande efterbeska som förhöjer känslan av en ytterst stabil pilsner. Det är helt enkelt en välgjord och god tjeck som finner sina förtjänster både här och där. Gott!
(Finns på ca 80 Systembolagsbutiker – Hitta din närmsta butik >>)

Clockwork Tangerine
BrewDog / 330 ml / nr 11463 / 15,90 kr / 89 LGP
Fin och stor skumkrona som dröjer kvar likt den charmerande aromen. I smaken brödiga toner med aprikos, citrus och clementiner, tillsammans med en balanserad och passande humlebeska och fräsch syrlighet. En överraskande stor doft och smak med tanke på den låga alkoholen. En session som håller ihop snyggt och torrt med fruktrikedom.
(Finns på ca 440 Systembolagsbutiker – hitta din närmsta butik >>)

 

RELATERAD LÄSNING