Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang 5 evenemang på Jamaica under 2023

5 evenemang på Jamaica under 2023

av Livets Goda

Om du planerar ett besök på Jamaica under 2023 bör du hålla utkik i den karibiska öns evenemangs- och festivalkalender. Under hela året arrangeras flera lokala och traditionella karnevaler, musikfestivaler och sportevenemang. Här är fem som är väl värda ett besök. 

1. Karnevalen i Kingston
Om du besöker Jamaicas huvudstad Kingston den 12-18 april får du inte missa Jamaica Carnival. Här kan du uppleva jamaicansk musik med lokala band på olika spelställen. Den största sevärdheten är helt klart paraden den 16 april. Här klär lokalbefolkning, såväl som besökare från hela världen ut sig i färgglada kreationer och dansar fram på Kingstons gator.

2. Litteraturfestival på stranden  
Om du älskar litteratur, strand och sol kan den speciella litteraturfestivalen Calabash Literary Festival den 26-29 maj vara något för dig. Festivalen ligger nämligen mitt på stranden Treasure Beach i Kingston. På Calabash International Literacy Festival kan du fördjupa dig i litterära bokuppläsningar, intervjuer och debatt med såväl internationella som lokala författare.

3. Reggaefestival i Montego Bay      
Mitt i sommaren går en av Montego Bays största evenemang av stapeln; musikfestivalen Reggae SumFest. Festivalen pågår mellan den 16 – den 22 juli och här kan du bland annat se konserter med såväl internationella stjärnor som lokala talanger. Det slutliga programmet för 2023 är ännu inte fastställt men tidigare år har världsstjärnor som Rihanna och Nicki Minaj deltagit.

4. Jamaicas självständighetsdag
Under den första veckan i augusti firas Jamaicas självständighetsdag över hela ön. Den som vill fresta smaklökarna kan göra det på den familjevänliga matfestivalen Mobay Jerk & Food Festival i Montego Bay den 1 augusti. Här väntarunderhållning för alla åldrar med konserter och ett stort urval av marknadsstånd som serverar traditionella jamaicanska jerkrätter (kött- eller fisk marinerat i lokala jerkkryddor). På självständighetsdagen den 6 augusti arrangeras olika gatuföreställningar, konserter och en stor parad i huvudstaden Kingston. Kvällen avslutas sedan med en stor gala.

5. Reggaemaraton
På den västra spetsen av Jamaica, i staden Negril, samlas varje år löpare för att delta i Reggae Marathon. Ett annorlunda maraton där det spelas reggaemusik längs hela tävlingssträckan.  Loppet äger rum den 4 november och riktar sig till både professionella och amatörer. Man kan välja att springa en 10 kilometer lång rutt eller en halv maratondistans.


En fullständig översikt överevenemang och festivaler i Jamaica 2023 finns presenterad här: www.jamaica-touristboard.prezly.com/jamaica-events-calendar-2023-jan-jun

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING