Hem Vinvärlden 5 härliga påskchampagne!

5 härliga påskchampagne!

av Livets Goda

2007 Comtes de Champagne Grands Crus (artikel 90301, 1200 kr, 96/100) Lyxpåsk? Självklart! Comtes är som en gammal bekant som aldrig tappar stilen eller trixar med ”förnyelse”. Den behöver självklart inte det. Denna årgång nosar inte på årgångstopp-placering i sin egen lista men har en skön ”crowd pleaser” karaktär som är värt rätt många poäng. En barhäng Comtes helt enkelt med dignitet, charm och pondus. Lätt smörnötighet finns i den småblommiga citrusfrukten. Brödiga toner smyger fram snyggt, sötman håller torr elegans, havet visar sig sansat i form av ostronskalhintar, ekfaten bidrar med krydda och det mineraliska basspelet ger sedvanlig struktur och fräsch framtoning. En outrovert och ytterst trivsam årgång med en förförisk puls i sig. Det känns lite sensuell souldisco över det hela.

2013 Louis Roederer Rosé (artikel 77226, 599 kr, 93/100) Inte lätt att komma efter 2012 men vi har nu betat av en hel del 2013 Champagne och kan konstatera att vi gillar det skarpt! Tack och lov är det en årgång som är väldigt olik den kralligare 2012 och det blir i tretton mer fokus på pigg citrus och distinkt syra. I denna finner v allt från citrussyrlighet till rabarber och smultron samt ett stänk timjan i en elegant skrud med bra skärpa, diskret dosage och klingande rent avslut. Väldigt lätt att ta till sig. Skåla in vårvärmen med denna?
Taittinger Brut Millésime (artikel 7871, 569 kr, 92/100) Vi hänger kvar i ’13 och bjuder på ytterligare en som gör oss lyckliga. Taitinnger har en nötig stil med inslag av såväl röda bär som röda och gröna äpplen. Citrusfrukt och ett stänk rökighet kompletterar. Smaken är ungdomligt pigg med röda bokna äpplen, fin tät mousse, inarbetad dosage och viss brödighet. En årgångschampagne med intensitet och skärpa. Hög njutningsfaktor!

Charles Heidsieck Brut Réserve (artikel 77522, 459 kr, 94/100) Den formidabla Brut Réserve från Charles Heidsicek doftar och smakar Vintage Champagne och det till ett pris som imponerar! Andelen reservviner är betydande i denna och basen är den exceptionella 2012. Här får du fenomenal spänst, finess och krispig rondör med förförisk frukt och smörnötig brödighet. Lägg till ostronskal, citrus, ananas, äpple och kittlandes röda bär i bakgrunden. En snygg mineralisk hinna ligger självklart stadigt som grogrund i detta vackra bygge.
Deutz Brut Classic (artikel 7487, 425 kr, 91/100) Inte det största av Champagnehus men ack så bra bubbel de levererar! Här kikar fina granny smith-toner fram uppbackade av klassisk skolkrita. Men det finns en annan nyans också; gul frukt som tar sitt uttryck i form av vit persika men även gula saftiga plommon. Och så kikar det fram nougat och ett stänk apelsin. Smaken bjuder även den till och det finns lite hull här vilket uppskattas. Den gula frukten får sällskap av lätt bokna äpplen där ett par är röda, diskreta honungsinslag, nötigheten kikar fram och likaså ett smörigt drag. Och så var det den där härligt expanderande moussen då som adderar så fint till helhetsupplevelsen. Förtjänstfullt torrt avslut med ren och snygg frukt.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING