Hem Whisky & Bourbon 5 nyheter från Verdant

5 nyheter från Verdant

av Livets Goda

5 nyheter från Verdant: I Falmouth, på Englands sydvästra spets och i området vi känner som Cornwall, etablerade James Heffron och Adam Robertson Verdant Brewing Company 2014 och ett år senare anslöt även Richard White. Livet som hembryggare hade de redan provat på men nästa steg var att kommersiellt visa upp den ölstil som de fallit pladask för och som ingen annan i regionen gett sig i kast med. Nu 10 år senare så är Verdant Brewing ett 30 man-starkt bryggeri och sedan 2020 inflyttade i en betydligt större lokal som ger dem helt andra möjligheter. Men fortfarande är man oberoende och i den absoluta världsklassen när det kommer till olika tolkningar av IPA.

Verdants framfart har inte gått svenska ölvänner förbi de senaste åren och detta Cornwall-bryggeri skapar öl som sticker ut – och det är riktiga hantverk! Livets Goda har provat fem nyheter från bryggeriet som idag släpps på beställningssortimentet. 

5 nyheter från Verdant

5 nyheter från Verdant

Verdant Solid State, 6,5%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 / 88903 / 69:90 + pant 1 kr / 93
Denna bryggd fyller omedelbart upp gommen med ett resolut – men samtidigt luftigt skum. En nobelt silkig struktur med mjuk fruktighet och harmoniska brödtoner. Citrus, mango, persika, apelsinskal och en försiktig örtpenslad kryddighet färgsätter. Ett krämigt juicy avslut ger ytterligare poäng i strukturen. Formidabel öl. 

Verdant Putty DIPA, 8%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 / 88064 / 94:90 + pant 1 kr / 93
Elegant och fyllig dubbel IPA med läckert tropiska frukter och en finstämd beska av citrusskal som avger en läcker skärpa, i en övrigt krämig- och nobel karaktär. I avslutet förtydligas fina mango- och ananastoner. Välgjort och gott! 

Verdant They Went On Forever, 6%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 / 88224 / 69:90 + pant 1 kr / 93+
En IPA med sauvignon blanc dragningar, det vill säga med sparris, lime, citrus, torkade örter. I gom tar en mer exotisk fruktighet över med mango, persika och ananas och mötet är förträffligt!  Strukturellt en krämig och brödig seger som skänker en mycket elegant slagsida. Återigen en lyckad kombination mellan fyllighet och en stramt åtsittande beska. 

Verdant Way Beyond The Long Blank, 6,5%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 / 88415 / 69:90 + pant 1 kr / 93
Bedårande skum med en lika bedårande kryddighet i inspelet. Återigen när det gäller detta bryggeri´s öl så finner vi en anpassad citrusskalhet som ger de brödiga tonerna skärpa och struktur. Dessutom är det svårt att motstå den underbara grötnoten som visar sig i doftspelet. Ger även ifrån sig underliggande röda bär vilket ger en exotisk sötma. 

Verdant Alternative Currency, 5,8%
Storbritannien / Verdant Brewing Co / 440 / 88427 / 69:90 + pant 1 kr / 93
Flyhänt porter med stor transparens och friska frukttoner där det också synas choklad, kaffebönor, nöthackad kavring och väl avvägd humlebeska. Vi kan kalla det porter med IPA-karaktär, och en bra sådan!

RELATERAD LÄSNING