5 österrikiska viner: Livets Goda redaktionen presenterar här fem stycken bra viner från Österrike som man finner på Systembolaget. Häng med…
5 österrikiska viner i blickfånget
Ried Spitzerberg-Kranzen 1ÖTW Dorli Muhr 2021
Niederösterreich / Österrike / Weingut Dorli Muhr / 750 / 94212 / 379 kr / 94
I undervingården Kranzens 3.4 hektar i mitten av sluttningen av Spitzerberg, förädlar Dorli Muhr sin blaufränkisch i 0.3 hektar som planterades 1950. I en årgång som vi betraktar som ypperlig, ger druvan ifrån sig allt det bästa den kan ge. Vital rödbärig mognad i mörk underkastelse med syrlig briljans, stoisk intensitet, aromatisk (ört)kryddighet och saliverande mineralisk sälta med lärd kalksten och efterföljande blodcitrus. Tanninerna förstärker vinets elegant hållning med ett silkigt fästande driv. Det är faktiskt rätt strålande det här, idag och källarutvecklingen kommer även vara god de kommande 5-7 åren, minst.
Druvorna plockas för hand, och jäses med vildjäst i öppna lådor, vid tempererad temperatur. Fotstampning gäller och man använder inga pumps. Extraktionen är mycket långsam och mjuk och efter press lagras vinet i 20 månader i stora använda fat och buteljeras utan filtrering.

5 österrikiska viner i blickfånget
Weszeli Caractère Grüner Veltliner 2023
Niederösterreich / Österrike / Weingut Weszeli / 750 / 94308 / 199 kr / 90
Weingut Weszeli bär på tre sekler av historia men sedan Davis Weszeli tog över egendomen i Langenlois år 2011, har fokus skiftat till ett djupare förhållande till jorden, rankorna och deras naturliga rytm. Filosofin han kallar Terrafactum sätter vingården i centrum – inte bara som odlingsplats, utan som ekosystem med biodynamisk övertygelse och extrem varsamhet i vinifieringen. Caractère är ett uttryck för just det: terroir möter tanke. Det är grüner veltliner som kommer från tre kalkrika vingårdslägen – Steinhaus, Steinmassl och Steinberg.
I glaset är vinet först lite tillknäppt. En lätt reduktion ligger över de kalkiga tonerna, men med luft försvinner det och vi möts av gröna äpplen, krusbär, vinbärsblad och en diskret puff av cykeldäck i sensommarsolen. Smaken är ren och kalkdriven, med ett tydligt uttryck av vad som händer under ytan. Det är gröna äpplen som dominerar, men det är strukturen som talar – stram, lätt pärlande, med en viskande pepprighet och en liten rabarberdusch som kommer in underifrån och förlänger avslutet. Det här är ingen direkt publikflört. Det är ett vin som rör sig – förändras i glaset, andas, kräver tid. Kanske en karaff, kanske en stilla kväll med en vän. Men när det väl hittar rätt tid, rätt temperatur och rytm, då visar det upp en gruner med personlighet och en fin tydlig mineralnärvaro.
Heinrich Leithaberg DAC Chardonnay 2023
Burgenland / Österrike / Weingut Heinrich / 750 / 93095 / 199 kr / 90
Paret Gernot och Heike Heinrich har sedan de tog över familjen Heinrichs småskaliga vinproduktion 1985 haft som tydlig målsättning att skapa viner av hög kvalitet, odlade med biodynamiska principer. Druvorna till detta vin plockas från kalkstensrik mark, innan spontanfermentering och naturlig jäsning. Lagring i över tolv månader på sin fällning i 500-liters fat. Rent, svalt och tropiskt uttryck färgat av persika, aprikos, honugnspenslad ananas, gula äpplen och vita blommor som slungats i en citrusdusch med fräsig syra och bitande fäste i den kalkmineraliska grunden. Adderas gör även noter av skolkrita i allians av torkade örter, citrongräs och sälta, och även om det mineraliska drivet aldrig lämnar gommen, så lieras den stramt naturliga återhållsamheten med en härlig viskos textur med mjukgörande egenskaper och kryddetsningar i harmoni. Det är ett vin med stark personlighet, vars tydliga struktur och elegans uttrycker vinmakarnas hyllning till ursprunget.
The Butcher Pinot Noir 2022
Burgenland / Österrike / Schwarz / 750 / 70521 / 169 kr / 91
Årgång 2022 var varm, och det passar vinet utmärkt. Doften bär rödfruktig hetta, med milda och integrerade drag av orientaliska kryddor – nejlika, kanel, muskot – men också något djupare, mörkare: jord, järn, mynta och aromatisk sensommarvärme. Smaken är fruktig, absolut, men i ett annat register än tidigare – för årgången är den mer mogen än slank, med jordgubbar och hallon i sällskap av mörka blåbär som toppas av en fräsch örtighet som biter till. Det är rakt, fysiskt, nästan kroppsligt – och jag älskar den violetta silkeslena känslan i fruktsötman och de lättsamma mineralerna. Tanninerna möter likt ett värdigt fast handslag – tydliga, men aldrig hårda. En pepprig nerv rör sig genom avslutet och bär rödfrukten vidare och allt hänger kvar länge i eftersmaken.
The Butcher 2022 är inte längre bara en kul etikett med hyfsade egenskaper. Det är ett vin som kliver fram, rak i ryggen, redo att ta plats på de mer seriösa vinhyllorna. Schwarz har kommit långt med sin pinot noir – och jag skulle vilja säga att ”Slaktarn” nu har vuxit upp på allvar.

5 österrikiska viner i blickfånget
The Butcher White Cuvée 2022
Burgenland / Österrike / Schwarz / 750 / 71739 / 159 kr / 87
Slaktarens vita som fortsatt charmerar i sin rena och fruktdrivna stil där gråpäron möter nätmelon och den för grüner veltliner så klassiska vitpepparnyansen. Fast i 2022:an lyser även sauvignon blanc mer med aromatiska instick och en fin trädgårdskänsla medan welschriesling skänker citrusfriskhet. Smaken är knastrigt torr med sval känsla i det stenfruktiga och syran är så där läcker purung så att den kittlar likt kolsyra på tungan. Rent, lätt kryddigt och med gråpäron och nätmelon i efterspelet. Ett personligt vin i budgetsegmentet och det ska läsas enkom positivt!