Hem Vinvärlden 5 starkviner som förstärker nyårskänslan

5 starkviner som förstärker nyårskänslan

av Livets Goda

Starkvinerna hör till vinvärldens mästerverk men ratas tyvärr av allt för många av outgrundlig anledning. Kanske för att de konsumeras fel, dricks ur fel glas, för varmt eller så råder det en osäkerhet vad de passar till. Men frukta icke, detta är ljuvliga skapelser som besitter en oemotståndlig charm.

Samtliga fem drycker nedan finns i butik, dock inte i alla utan du får söka dig till de med bättre urval. Men, de står på hyllan och kommer förgylla din nyårsafton!

Yalumba Antique Muscat
South Eastern Australia / Australien / Yalumba / Nr 83887 / 375 ml / 229 kr / 93 LGP

Besitter en viskositet av det slaget att det närapå klättrar i glaset och även om vi skriver mörk chokladkola och skön sirapssötma som ger vissa PX-vibbar så ligger detta i en mycket rent kryddad aprikos och apelsinhintade fruktighet som håller detta vin på den fräscha sidan av banan. Det är både läckert och gott. Crème brûlée kommer vara en grym matchning!

Henriques & Henriques 10 Years Old Boal
Madeira / Portugal / Henriques & Henriques / Nr 92057 / 750 ml / 339 kr / 92 LGP

Att bual är en druva som behöver sin ålder bekräftas av denna 10-åring från klassiska Henriques & Henriques i Camara de Lobos. Som ung oftast ett anonymt vin med ålder och evaporering av faten så utvecklar bual en knäckighet och koncentration som gör den så mycket mer spännande. Här finner du bränt socker, toffee, Oolong och torkade frukter samt nötiga toner och tobak. Relativt fyllig smakprofil vilket är typiskt för huset och med markerad syra som maskerar sötman som klockar in på halvsött. Apelsin, nötter och torkade inslag samt oxiderade toner skänker fräschör till det knäckiga. Njut vinet kylt som digestif eller till en bit lagrad hårdost.

Taylor´s Vargellas Vintage Port 2001
Taylor´s / Douro / Portugal / 375 ml / Nr 92260 / 279 kr / 93 LGP

Här 19 år senare konstateras att denna port naturligt nog är på ypperligt drickmoget humör. Rik och vital och samtidigt smått återhållsam i de enskilda egenskaperna seglar den fram. Karamelliserade mörkmogna körsbär präglar fruktigheten där lättsam lakrits hintar sötman, kryddstrama tanniner ger finlemmad edge och örtspelet präglas av en maritim tobaksstrimma. Det ligger en snygg, vinös transparens över det hela. Vi har inte helt nått vägens ände beträffande åldrandet, dock finns det inga argument för att inte avnjuta denna port här och nu. Det är ”vår-tid-nu” som Uggla sjöng det på 70-talet. Köp och njut. Röker du nyårscigarr så är detta ingen dum matchning. Annars nöj dig med att låta portvinet förgylla din chokladpudding!

Ile Four Yuzu
Japan / Umenoyado Brewery / Nr 191 / 500 ml / 189 kr / 91 LGP

Fräsch, aromatisk och god citrussmak med hela spektrat ur yuzuns innehåll. Trögflytande på bästa vis med balanserad sötma, som snörper ihop fint i efterspelet. Fenomenal att dricka som den är med isbitar, men också en god partner i olika drinkblandningar med diverse sprit och/eller mousserande drycker. Eller varför inte till en citronfromage eller pannacotta. Riktigt gott är det!

Los Arcos Lustau Solera Amontillado Reserva
Jerez / Spanien / Lustau / Nr 827 / 375 ml / 104 kr / 90 LGP

Ett snitt på åtta års fatlagring skänker vinet en begynnande komplexitet och större djup i såväl näsa som gom. De salta havsvindarna omfamnar omedelbart doftintrycket som även visar upp fint träiga toner, tobak, hasselnötter, torkade örter och stenkällare. Ett och annat rött äpple kikar även förbi. I gom torrt och nästan saftigt i sin struktur, läskande och saliverande samtidigt som det finns utvecklade toner i form av torkade frukter, tobak, fänkålsfrön, sågverk och omogna citrusfrukter. En karaktärsfull amontillado med kvardröjande eftersmak och imponerande fräschör. Underbar digestif, lika god till soppa eller charkbricka.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING