Hem Vinvärlden 5 strålande drycker att skåla in Valborgsmässoafton med!

5 strålande drycker att skåla in Valborgsmässoafton med!

av Livets Goda

Brexitsnacket har tillfälligt försvunnit från nyhetsrapporteringen och då passar vi på att istället bjuda på ett gott intryck från våra vänner i väst, nämligen:

Fuller´s ESB (nr 11405, 330 ml, 20,40 kr, 91/100) Extra Special Bitter, det är ESB det. Ölet kom till efter att bryggeriets populära säsongsöl Winter Bitter fick nytt namn och blev en permanent tappning i serien. En ESB är alltid den mest alkoholstarka bittern, 5,9% i denna, men inte nödvändigtvis den med störst humlebeska. Fuller’s ESB har ett större djup i såväl doft som smak med kryddiga inslag, kavring och aprikoser samtidigt som det finns ett grönt inslag som får oss att tänka gräsmatta. Fin rondör med bra smakdjup, en hint av fruktsötma som fångar upp beskan fint och så de karamelliga nyanserna med ett stänk tobak i finalen. En riktigt god ESB som sitter fint med en brasa!

Hör du till de som bara bestämt dig för att det ska grillas imorgon, oavsett väderlek i din del av landet? Då misstänker vi att du behöver något uppmuntrande i grillglaset och varför inte satsa på en pinot noir som bara smakar än bättre när temperaturen i vinet kryper neråt 12 C? Vi väljer:

2015 Becker Family Pinot Noir (nr 99360, 149 kr, 87/100) En ytterst anständig ”pinne” under 150 kronor, jodå de existerar och Becker gör en sällan besviken. Särskilt nu när man har än bättre koll på fathanteringen som tonats ner till förmån för pinosity-känslan som här är mer åt körsbärshållet till. Fram med din Bourgognekupa och sörpla tyskt medan du grillar bättre kyckling a la Bjärefågel och som vinet sedan får ackompanjera.

Föredrar du vitt eller har kanske en maritim förrätt att servera? Ge dig ut på lite otrampad mark och prova en treixadura!

2017 Pazo do Mar Expresión (nr 2142, 119 kr, 87/100) är från Galicien och druvan treixadura, trajdura på andra sidan gränsen och i Portugal, har oftast fått rollen som blending partner men sällan huvudrollen. Här får den dock glänsa med 85 procent av innehållet och gör det riktigt fint. Svalt uttryck med blommor, persika, päron och mogen frukt som går i samklang med syran. Smakar begynnande sommar!

Det finns alltid tid för ett glas Port och vare sig du låter vinet stajla på egen hand eller plockar fram en lagrad hårdost alternativt chokladkakan så blir en Vintage Port den perfekta ledsagaren. Vi drar korken ur en:

2005 Graham’s Quinta dos Malvedos (nr 8091, 391 kr, 92/100) Ett vin som börjar visa upp mognadsnyanser och som kommer från Graham’s främsta Quinta – Malvedos. Här bjuds det klassiska igenkänningsmarkörer i form av slån, plommon och tobak i en skön mix som backs upp av underliggande tanniner och en solmogen men sval mörk bärfrukt. Sötman arbetar förtjänstfullt med övriga komponenter och glöm aldrig att det är ren och skär druvsötma i vinet tack vare avstannandet av jäsningen med hjälp av vinsprit. Om flaskan inte år åt, in med den i kylen och du har njutning för de kommande helgerna.

Sprithörnan får representeras av en lysande 12-åring från Speyside och det är:

The Balvenie Doublewood (nr 10477, 479 kr, 92/100) Instegswhiskyn från Balvenie är oerhört seriös och upplevs som bra mycket exklusivare än vad prislappen skulle kunna ge sken av. Här får du finess med fyllighet, integrerade fat, den karamelliserade honungssötman men också citrus och röda bär. Det nötiga och cederaktiga avslutet knyter samman säcken och Balvenie visar vart skåpet ska stå!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING