Hem Nyheter 5 tips för den bästa sportfesten: Matförberedelser och dekorationstips

5 tips för den bästa sportfesten: Matförberedelser och dekorationstips

av Livets Goda

Kommande år är fullspäckad med spännande idrottsevenemang som upplevs bäst framför Tv:n med vänner och familj. Idrott har ett unikt sätt att sammanföra människor från olika kulturer och nationer, samt skapa en elektrisk stämning som är omöjligt att finna någon annanstans. Om du älskar sport och vill bjuda dina vänner på en oförglömlig kväll är en sportfest en underbar lösning som sammanför de bästa av världar, mat och idrott. Det spelar ingen roll om dina vänner föredrar fotboll, basket eller ishockey – så länge festen innehåller de rätta detaljerna samt maten, kommer det bli en succé.

Artikeln är i samarbete med William Hill

Idrotten i Sverige har de senaste årtionden blivit alltmer influerad av kommersiella krafter och faktorer som sportsbetting är idag ett självklart inslag vid ett idrottsevenemang, lokalt som internationellt. Särskilt eftersom det numera är mycket enkelt att placera sådana spel på sport, främst tack vare tillgången till mobilappar. Dagens tekniska utveckling innebär att vi kan titta på idrott från alla världens hörn direkt i mobilen och idrotter som tidigare inte fanns i Sverige är nu populära som exempelvis amerikansk fotboll, som fått ett kraftigt uppsving de senaste åren. Denna utveckling innebär även att vi svenskar tar efter seder och traditioner som är sammankopplade med dessa idrotter. Super Bowl är det enskilt största idrottsevenemanget i USA och har även blivit en höjdpunkt för många intresserade svenskar som anammat kulturen kring evenemanget. Det är inte ovanligt att restauranger och sportbarer erbjuder olika Super Bowl-menyer med mat som är typiska för evenemanget. Att bjuda hem vänner och familjer till Super Bowl-fester är en tradition i USA som kan jämföras med dem stora högtiderna i landet. Vi i Sverige har fortfarande mycket att lära men nedan kommer 5 tips för hur du bäst arrangerar din sportfest, oberoende idrott:

 1. Förrätten
  Om festen vore en konsert är maten definitivt huvudnumret. Maten är en central del i alla bjudningar och det gäller även nu. Förrätten är ett givet inslag på festen och allt startar med denna aptitretare. Den får inte vara för tung eller mättande och därmed konkurrera med den kommande huvudrätten. Förrätten ska kunna ätas ståendes medan minglet pågår och varför inte bjuda på charkbricka eller buffelmozzarella rullad i parmaskinka samt melon?
 2. Huvudrätten
  Möjligheterna för huvudrätten är oändliga, där endast värdens fantasi sätter stopp. Här kan man snegla åt USA och hur den amerikanska matkulturen ser ut gällande dessa sportfester. Inget säger sportfest som kycklingvingar, revben och hamburgare. Dessa förhållandevis enkla maträtter kan göras lyxiga genom att slå på stort gällande tillagning och ett stort utbud av sås och tillbehör. Detta är givna rätter på en sportfest som är utbytbara mot vegetariska alternativ. Finns möjligheten till att grilla är detta givetvis att föredra, då grillad mat på en sportfest är svårslaget.
 3. Dricka
  Att bjuda på olika sorters dryck är en självklarhet på dessa tillställningar. Drycken bör vara anpassad efter maten som ska serveras men även efter vädret. En varm sommardag bör varma drycker undvikas, även om kaffet i pausen är obligatoriskt. Ett tips är att bjuda på dryck som är kopplad till sporten ni tittar på.
 4. Tidsfördriv
  Under matchen är gästerna fokuserade på resultatet men det finns en tid innan och efter matchen också, där gästerna inte får stå sysslolösa. Det finns ett flertal exempel på aktiviteter som är passande för en sportfest. Beroende på målgruppen och intresse kan en turnering i spel vara en stämningshöjare. Vid varmt väder är lemonader och juicer bättre lämpade.
 5. Dekoration
  Det är viktigt att gästerna märker att detta inte är någon vanlig fest, utan en sportfest, Därför ska man inte hålla tillbaka med dekorationerna och verkligen dekorera tillställningen med ett sporttema. Visa upp dina lags färger, köp plast-tallrikar och glas med ett sporttema och kom ihåg att ju mer värden satsar ju mer välkomna känner sig gästerna.
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING