Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang 5 tips på smart matplanering

5 tips på smart matplanering

av Livets Goda

I Mathems senaste Sifo framkommer att var tredje person i Sverige skulle minska sitt matsvinn genom att planera matinköpen bättre. För drygt var femte skulle det faktiskt minska matsvinnet med så mycket som 50 procent. Här kommer fem tips på hur man planerar sina inköp på ett smart och smidigt sätt!1. Satsa på veckohandling
Genom att handla inför kommande vecka i stället för på dagsbasis så minskar du riskerna att spontanköpa sådant du inte vill ha och behöver – men också att köpa för mycket. Bestäm vilka rätter du vill laga varje dag, gör en inköpslista och håll dig till den.

2. Inventera
Det är lätt att köpa nytt trots att kyl, frys och skafferi är fulla av varor som sparats sedan tidigare. Gå igenom vad du har, fundera vad du kan laga på det och kompletteringshandla det som eventuellt saknas.

3. Gör ett matschema
Genom att fundera ut ett matschema för hela veckan kan du redan i förväg välja ingredienser som kan användas i flera rätter – och också planera för vad du kan laga på eventuella rester.

4. Planera för storkok
Storkok är inte bara praktiskt inför arbetsveckan utan även snällt mot plånboken. Frys in i portionsförpackningar och planera för veckans luncher.

5. Var försiktig med färskvarorna
Anpassa mängden färskvaror efter vad som går åt. Bättre att köpa en mindre mängd som du hinner äta upp innan det blir dåligt än att köpa för mycket och bli tvungen slänga.

Källa: Mathem

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING