Hem Vinvärlden 50 Years Old Bastardo – en hyllning till morfar Mário

50 Years Old Bastardo – en hyllning till morfar Mário

av Livets Goda

2015 så uppgraderades blenden på Madeira, från att den äldsta tillåtna var 40 Years Old, till nu 50 Years Old. Mindre än 10 viner har sedan dess släppts med den nya åldersangivelsen men den bastardo som Vinhos Barbeito nu precis lanserat under kategorin är ändå unik på alla sätt och vis.

Bastardo har aldrig riktigt lyckats på ön. Man vet blott med sig en handfull Vintage-årgångar sedan 1870 och den senaste som gick ut i någorlunda mängd var 1954. Sedan dess har det varit tyst och druvan har sakta men säkert försvunnit allt mer. Det lilla som nu fanns kvar.

Under början av millenniet lyckades Ricardo Diogo övertala ett par producenter att åter plantera druvan som i Frankrike är känd som trousseau. Tillsammans så har de försökt lära känna bastardo och förstå dess egenskaper och för några år sedan hittade Ricardo vinnarkonceptet – fottrampning. Just nu vilar några fat i canteiron av just bastardo ner till 2007 och om utvecklingen av vissa fat fortsätter i samma positiva riktning, så lär Barbeito kunna vara den första att någonsin lansera en Colheita på druvan, årgångsmärkt Madeira som inte når upp till Vintage status som kräver 20 år i fat.

Men Ricardo är ändå den första att lansera en bastardo på en halv evighet. Nyligen släpptes nämligen Avô Mario 50 Years Old Bastardo, Ricardos hyllning till sin morfar Mário Barbeito som startade firman 1946. Âvo betyder just morfar. Vinet är ett bevis på Ricardos förmåga att hitta blenden och vinet innehåller bastardo från 1870 fram till en mindre mängd från 2007 och 2009, för att fräscha upp. Mycket av det är riktigt gammalt och kommer från den anrika Favilla-familjen som Ricardos morfar hade en särskild relation med. Dessutom har han använt sig av 27 liter tinta negra från 1950 i blenden som totalt uppgår till 550 flaskor. Detta är i sanning ett unikt vin och perfekt för den som en gång i livet vill prova bastardos potential.

50 Years Old Bastardo, Avô Mario, Vinhos Barbeito

Gyllene transparent bärnstensfärg. Bouqueten bjuder på en ocean av doftintryck. Det är så snyggt sammansmält och med Barbeitos omisskännliga svala och fräscha stil. Här finns båtvarvet, piptobaken och de färska valnötterna men också ett stänk orientaliska kryddor, karamell, dadlar och kanderade apelsinskal. Så komplext och man vill liksom inte sluta sniffa, nästan rädd för att smaken inte kan leva upp till doftspektrat. Men nu är det Barbeito och visst bekräftas allt i gommen. Det är sensuellt, vackert och vinet är närmast svävande. Fräschheten är fenomenal och 87 gram socker slukas stiligt upp av en påtaglig syra som ändå är balanserad. Det där med att Ricardo käkade citroner som liten blir väldigt förståeligt. Torkade frukter, träkryddor, tobak och nötter. Allt är där och någonstans när redaktionen provar vinet så uppstår diskussionen, kan det egentligen bli så mycket mer perfekt? Ändå tror och hoppas vi detta när Ricardo Diogo får blanda vidare och fortsätta sitt skapande. Mannen som allltid vill bli bättre, vi bara vet att han kommer med ett nytt vin som kommer få tiden att stanna upp för en liten stund.

Livets Goda-panelens bedömning: 98 LGP

Importör av Vinhos Barbeito i Sverige är Vinopia. Avô Mario finns inte på den svenska marknaden men undersök med importören om eventuell privatimport. Priset i Europa ligger på drygt 650 euro.

 

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/teckna-prenumeration-pa-livets-goda-eller-varfor-inte-ge-bort-lite-god-lasning-i-julklapp]

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING