Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang 6 smakrika mackor av Louise Johansson

6 smakrika mackor av Louise Johansson

av Livets Goda

Pålägg gör livet godare och mackorna matigare. Louise Johansson har skapat mackor som
inte går av för hackor med sina favoritpålägg från Lönneberga. Det är matiga middagsmackor,
bjussiga mackor och mackornas macka – en riktigt härlig smörgåstårta.

För snart 100 år sedan lanserade Lönneberga den klassiska basturökta skinkan, idag har de ett brett
sortiment; från skinka, kyckling, kalkon och salami till leverpastej och bredbart pålägg utan lever. Lätt
att variera, lätt att hitta sin favorit.

– Många håller hårt i sina påläggsvanor till frukost men för mackor man äter vid andra tillfällen finns en
nyfikenhet och vilja att testa nytt. När vi åt Louise mackor kände vi direkt wow – så enkla och samtidigt så
många spännande smakkombinationer, säger Irène Degerman, Brand Manager Lönneberga.

– Ett riktigt drömuppdrag att få maxa mina favoritpålägg på goda mackor! Passar alltid och älskas av
alla. Jag utgår ifrån smak och kvalitet när jag sätter mina recept, och det är exakt vad man får från
Lönneberga, säger Louise Johansson, kock och Sveriges mästerkock premiäråret 2011.

Extra matiga mackor
Man får faktiskt äta mackor till middag, och lunch för den delen. Här kommer två riktigt matiga mackor.

• Panino Salami Deluxe: italienarna är i framkant när det kommer till mackor, det har vi inspirerats
av här när Lindösalamin Soltorkad Tomat får sällskap av stracciatella och melon. Magnifico!
• Kalkon- & nektarin: Basturökt kalkon, mozzarella, söta nektariner och färsk timjan toppad med en
fransk dijondressing. Smakmagi med salt, sött och allt man vill ha.

Bjussiga mackor
Ni vet en sån där macka man gärna packar i picknicken, skickar med barnen eller bara äter två av.
• Skink- & fetacroissant: inte så mycket att orda om, frasig croissant med Extrarökt skinka och
fetaoströra.
• Kycklingpincho: skivad baguette med en smakrik kräm på soltorkad tomat med Kycklingmedvurst.
• Kycklingrulle: klassisk utflyktsmacka där vi fyllt ett tunnbröd, rullat ihop och skivat i munsbitar. Här
samsas Bredbart pålägg med ramslök, Extrarökt kyckling, sparris och avokado. En till tack!

Recept: Louise Johansson för Lönneberga 2024
Fotograf: Katja Ragnstam

Godaste smörgåstårtan
• Den perfekta kalasrätten och den härligaste mackan vi kan tänka oss. Massor med smakrika
pålägg, lager på lager och till det krispiga grönsaker.

Godaste smörgåstårtan
Smörgåstårta är väl ändå den perfekta kalasrätten – fylld med alla favoritpålägg och perfekt att preppa
dagen innan. Här har vi kombinerat ett lagar len pastejkräm med ett lager Basturökt skink- &
pepparrotskräm samt toppat med Basturökt skinka, Lindösalami och massor krispiga grönsaker.
6-8 portioner Tillagningstid: 45 minuter
– 12 landgångsbröd

Leverpastejsfyllning
– 2 förpackningar Lönneberga Bredbar Leverpastej Original (á 200 g)
– 2 dl vispgrädde
– 2 dl finhackad smörgåsgurka

Skink- & pepparrotskräm
– 1 förpackning Lönneberga Basturökt Skinka (á 105 g)
– 400 g färskost
– 4 dl majonnäs
– 1 tsk salt
– 1 ½ dl nyriven pepparrot
– 1 dl hackad gräslök

Dekoration
– 1 förpackning Lönneberga Lindösalami Peppar (á 90 g)
– 1 förpackning Lönneberga Basturökt skinka (á 105 g)
– 1 rosésallad, plockade blad
– 1 kruka röd oxalis (alt. mangoldblad eller harsyra)
– 2 tomater, skivade
– 2 fikon, klyftade
– 1 knippe rädisor, sköljda

Såhär gör du
Leverpastejsfyllning: rör leverpastejen mjuk och blanda med grädden och smörgåsgurkan.
Skink- & pepparrotskräm: blanda färskost, majonnäs, salt och pepparrot till en kräm. Spara hälften av
krämen till garnering. Strimla och hacka skinkan fint. Blanda resterande kräm med skinka och gräslök.
Montering: skär bort brödkanterna och lägg bröden bredvid varandra i fyra högar. Skär bort hörnen så
det blir en rund form. Bred ut 1 msk leverpastejsfyllning på ett stort fat och lägg på första brödlagret (3
skivor) så pastejen ”limmar fast” brödet på fatet. Bred på hälften av leverpastejsfyllningen. Lägg nästa
lager bröd, gärna ”tvärs” över det andra lagret för en stabil tårta. Bred på skinkfyllningen. Lägg på
ytterligare ett lager bröd och bred på resterande leverpastejsfyllning. Lägg ett avslutande lager bröd
och täck hela smörgåstårtan med pepparrotskrämen.
Dekorering: Dekorera tårtan med rosésallad på sidorna. Lägg tomat, salami och skinka snyggt ovanpå
tårtan. Toppa med fikon, rädisor och oxalis.

Panino Salami Deluxe
När det kommer till mackor är italienarna verkligen i framkant, så vi har sneglat mot Italien och skapat
denna smakrika salamimacka extra allt med ett rejält lagar Lindösalami Soltorkad Tomat tillsammans
med stracciatella med citronsmak och söta bitar av melon. Magnifico!
4 mackor
Tillagningstid: 30 minuter
– 4 skivor surdegsbröd
– 1 förpackning Lönneberga Lindösalami Soltorkad Tomat (á 90 g)
– ½ cantaloupemelon, skalad
– ½ citron, rivet skal och saft
– 2 msk flytande honung
– 1 tsk chiliflakes, mortlade
– 1 msk olivolja
– 30 g pinjenötter
– 1 vitlöksklyfta
– 65 g ruccola
– 1 kruka basilika, plockade blad
– flingsalt
Stracciatella
– 2 mozzarella (á 125 g)
– 1 dl vispgrädde
– ½ citron, rivet skal och saft
– ½ tsk salt

Såhär gör du
Sätt ugnen på 225°C, varmluft.
Stracciatella: mosa mozzarella, grädde, citronskal, citronsaft och salt till en kräm.
Skiva melonen och blanda med citronskal och citronsaft. Blanda honung och chiliflakes.
Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Lägg pinjenötterna vid sidan
på samma plåt. Rosta i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills brödet och nötterna fått en gyllene färg.
Dela vitlöken och ”raspa” över 3-4 gånger på brödytan. Mortla pinjenötterna lätt.
Bred stracciatella på brödskivorna och toppa med ruccola och basilika. Lägg på melon och salami.
Ringla över honung, toppa med pinjenötter och flingsalt.

3 x Picknickmackor
Inget går upp mot en härlig picknick. Här har vi packat picknickkorgen med en tunnbrödsrulle med två
kycklingpålägg, avokado och grön sparris, en frasig croissant med Extrarökt skinka och fetaostkräm
samt ljuvliga pinchos med kycklingmedvurst och soltorkade tomater.
Somrig kycklingrulle
4 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
– 4 tunnbröd
– 1 förpackning Lönneberga Bredbart pålägg Ramslök med kyckling (á 125 g)
– 1 förpackning Lönneberga Extrarökt kyckling (á 90 g)
– 1 knippe grön sparris
– ½ citron, rivet skal och saft
– 3 krm salt
– 1 avokado

Såhär gör du
Ansa bort 2-3 cm av stjälken på sparrisen. Strimla sedan sparrisen i tunna längder med en
potatisskalare. Låt marinera i citronskal, citronsaft och salt 10 minuter.
Dela, kärna ur och skiva avokadon.
Bred Lönneberga Bredbart pålägg Ramslök med kyckling på tunnbröden. Lägg på sparris, avokado
och Extrarökt kyckling. Rulla ihop och dela varje rulle i 4 bitar.

Kycklingpincho
4 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
– 1 surdegsbaguette
– 1 förpackning Lönneberga Kycklingmedvurst (á 120 g)
– 140 g strimlade soltorkade tomater
– 1 kruka basilika, plockade blad
– Tandpetare/delade grillspett

Såhär gör du
Finhacka soltorkade tomater till en kräm. Skiva tomaterna. Skär baguetten i skivor om 2 centimeter.
Bred lite soltorkad tomat på brödskivorna och lägg på en tomatskiva. Toppa med kycklingmedvurst,
sätt i en tandpetare/delade grillspett på vilken du fäster ett basilikablad.

Skink- & fetacroissant
4 portioner
Tillagningstid: 15 minuter
– 4 croissanter
– 1 förpackning Lönneberga Extrarökt skinka (á 105g)
– 2 dl crème fraiche
– 150 g fetaost, smulad
– ½ tsk honung
– 1 grön paprika
– 1 huvudsallad
– 1 dl gröna oliver, skivade
– 1 kruka mynta, plockade blad

Såhär gör du
Blanda crème fraiche, fetaost (spara lite till topping) och honung till en röra. Dela, kärna ur och skiva
paprikan. Plocka bladen på salladen.
Dela croissanterna på längden och lägg i fetaoströran och salladsblad. Fyll på med skinka och
paprika. Toppa med fetaost, oliver och mynta.

 

RELATERAD LÄSNING