1

87 poäng till 2013 Dominio Alto Gran Reserva

Gran reservan är Riojas åldersherre, en klassificering som kräver minst två år i fat och tre år på flaska innan vinet får lanseras. I tider när de flesta viner lanseras allt för unga så står gran reservan för det motsatta och erbjuder mognad, något som blir allt mer ovanligt då få konsumenter numera stoppar undan flaskor för lagring. I våra glas, 2013 Dominio Alto från Rioja!

Gran reserva är inte ett kvalitetsmått utan ska snarare ses som dels en service från producenten som lagrar vinet åt dig dels ett bevarande av en stark tradition i Rioja där lång tid på fat har sin historik. Samtidigt är det inte alla viner som kan hantera lång tid på ek vilket implicit ändå betyder att du bör använda dina bästa druvor till gran reservan.

Livets Goda om 2013 Dominio Alto Gran Reserva

Dominio Alto är importörens eget brand och bakom vinet finner vi Bodegas La Eralta som lagrat Gran Reservan 30 månader i större amerikanska och franska ekfat. Trots sina snart sju års ålder så visar vinet upp en överraskande ungdomlig färg med ännu en röd strimma i kanten. Doften är initialt något blyg men öppnar upp efter en stunds luftning och bjuder på örtiga nyanser där oregano och libbsticka tillsammans med lätt kryddiga toner, lakritsrot, trä, choklad och rödbäriga toner står för intrycken. Smaken har en mognad i den rödbäriga frukten, en som sannolikt kommer efter en längre växtsäsong vilket var fallet 2013. Närvarande och något torra tanniner med visst stjälkbett och cederaktiga inslag stöttar fruktdrivet i vinet och det örtiga anslaget följer med hela vägen till det lätt kärva avslutet. En trivsam och rättfram Rioja med fortfarande bra tryck i frukten. Servera gärna vinet till ljusare kötträtter där örtigheten lyfts fram.

87 LGP

Gott idag men har struktur för ytterligare lagring. Vinet mår dessutom bra av en vända i karaffen innan du serverar. Dominio Alto har artikelnummer 72143 och en flaska (75 cl, 13,5%) kostar 119 kronor. Du beställer vinet till din föredragna Systembolagsbutik >>>