Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang 9 miljoner liter påskmust – här dricks det mest i Sverige

9 miljoner liter påskmust – här dricks det mest i Sverige

av Livets Goda

Påskhelgen står för dörren och svenskarna handlar påskmust som aldrig förr. Det visar färska försäljningssiffror från Carlsberg Sverige. Mest påskmust dricks det i de nordligaste delarna av landet och de som dricker minst är stockholmarna.  

Påskhelgen närmar sig med stormsteg och för många blir det ingen påsk utan Apotekarnes Påskmust som står för cirka 80 procent av den totala påskmustförsäljningen. Under de senaste åren har konsumtionen av påskmust ökat kraftigt och förra året passerade Apotekarnes Påskmust för första gången nio miljoner liter.

Sockerfri påskmust blir alltmer populärt
Det är försäljningen av sockerfri påskmust som ökar mest och Carlsberg Sverige kan redan konstatera att det blir ett nytt försäljningsrekord för Apotekarnes sockerfria variant under 2024. Totalt beräknas över 3,5 miljoner liter att säljas.

Sockerfri påskmust har tagit en allt större andel av den totala påskmustkonsumtionen under de senaste åren. Enbart försäljningen av Apotekarnes sockerfria påskmust har mer än tredubblats sedan 2018. Men Apotekarnes vanliga påskmust står fortfarande för den största volymen och hamnar i år på drygt 5,5 miljoner liter, säger Fanny Nihlvin, varumärkesansvarig Apotekarnes.

Här dricks det mest (och minst) påskmust i Sverige
Svenskarna kommer i år att dricka i genomsnitt 0,86 liter Apotekarnes Påskmust. Överlägset bäst i klassen är norr- och västerbottningarna med 1,28 liter per person, vilket är nästan dubbelt så mycket som stockholmarna som ligger på 0,68 liter i genomsnitt.

  • Norra Norrland (Västerbottens+Norrbottens län): 1,28 liter per person
  • Västra Svealand (Värmlands+Örebro+Dalarnas län): 0,99 liter per person
  • Västra Götaland (Hallands+Västra Götalands län): 0,93 liter per person
  • Södra Götaland (Blekinge+Skåne län): 0,87 liter per person
  • Sydöstra Svealand (Södermanlands+Västmanlands län): 0,86 liter per person
  • Östra Götaland (Östergötlands+Jönköpings+Kronobergs+Kalmar+Gotlands län): 0,85 liter per person
  • Uppsala län: 0,85 liter per person
  • Södra Norrland (Gävleborgs+Västernorrlands+Jämtlands län): 0,75 liter per person
  • Stockholms län: 0,68 liter per person

*Siffrorna är uppskattningar baserade på Carlsberg Sveriges förväntade försäljning av Apotekarnes Påskmust under helåret 2024 och historiska data.

Om Apotekarnes
Apotekarnes bryggeri grundades 1874 när Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB. Från början tillverkades enbart vattensorter men sedan 1908 produceras även läskedryck. 1964 införlivades Apotekarnes i Pripps och sedan 2001 ingår bryggeriet i Carlsberg Sverige.

RELATERAD LÄSNING