Hem Nyheter 9 sätt att göra matlagningen roligare

9 sätt att göra matlagningen roligare

av Livets Goda

En del människor gillar att laga mat, andra avskyr det och föredrar att bara äta den. Oavsett vilken typ som stämmer in mest för den enskilde individen, så är matlagning inte alltid roligt. I den här artikeln hjälper man att göra matlagningen roligare!

Artikeln är i samarbete med Kockhuset

Det finns ett par saker man kan göra för att lätta upp stämningen i köket och göra det hela lite, lite roligare.
Här är experternas främsta tips för att göra din tid i köket roligare.

1. Laga mat med ett tema
Köttbullar och spaghetti på måndag, fisk på tisdag och pasta med pastasås på onsdag – det blir ganska tråkigt efter ett tag.
En stor anledning till varför många ogillar att laga mat hemma är för att de är uttråkade. Det är inte stimulerande, nytt och spännande. Det är alltid samma tråkiga maträtter som man både lagat och ätit hundratals gånger förut.
För att göra det hela lite roligare kan du ha ett tema varje dag. Exempelvis asiatiskt på måndag, en ny fiskrätt på tisdag, mexikanskt på onsdag och köttfritt på torsdag.
Bara kreativiteten sätter stopp, det finns tusentals med teman du kan använda under veckans gång.

2. Använd bra köksutrustning
Slöa knivar, stekpannor med utsliten non-stick-beläggning och kastruller med fastbränt ris i.
Allt det här kommer att påverka både säkerheten när du lagar mat, men också hur effektiv du är i köket och hur maten kommer att smaka. Rostig eller skadad utrustning kan påverka smaken på maten negativt.
En annan viktig sak är att använda dig av utrustning som gör jobbet enklare och roligare. Att vispa för hand kan verkligen suga musten ur en när man jobbar i köket.
Istället för att vispa allt för hand kan du spara dyrbar tid och energi på att använda en elvisp för att göra jobbet åt dig. Det behöver inte ens vara en dyr investering. Kockhuset har testat de bästa elvisparna – de har även listat budgetvänliga alternativ för oss som inte vispar speciellt ofta och därför inte behöver det absolut bästa och dyraste.

3. Sätt på musiken och lämna omvärlden utanför
Stäng dörrarna, sätt på musiken och låt showen börja.
Efter jobbet vill man koppla av och vara sig själv. Låt inte matlagningen stoppa dig.
Läs receptet och ta fram alla råvaror så att du är förberedd och organiserad. Sätt sedan på musiken och börja sjunga med och dansa medan du lagar maten.
Det må låta simpelt, men det kan göra din tid i köket hundra procent roligare!

4. Laga mat med en vän eller partner
Bjud in din partner eller en kompis för att laga mat. Det blir verkligen en win-win-situation.
Du spenderar tid med en person du gillar, ni bygger upp och tar hand om er relation. Under tiden som ni lagar mat och samarbetar i köket, så skojar ni och pratar om både viktiga och oviktiga saker. Kvalitetstid i sin essä.
Tiden kommer att springa iväg och rätt vad det är så är maten klar.

5. Gör en gryta
Det är enkelt och kräver oftast minimalt med ansträngning. I vissa fall behöver du bara skära upp lite grönsaker, hälla dem i grytan och fylla den med vatten. Strö på lite kryddor och sätt på spisen.
Sök efter snabba och enkla grytor på nätet och vi garanterar att du kommer hitta helt absurt enkla måltider att laga. Nyttiga och goda, dessutom!
Grytor tenderar att behöva koka under lite längre tid, så du kan behöva titta till grytan lite då och då. Men det kan vara bra med en bensträckare från soffan ibland.

6. Ställ inte för höga krav
Av någon anledning förväntar sig många att de ska laga lika presentabel och god mat som Jamie Oliver och Gordon Ramsey. Trots att man bara lagar mat en gång i veckan.
Ha inte för höga förväntningar på din matlagning. Du behöver inte göra allt perfekt. Du ska givetvis undvika att bränna kycklingen och köttet – men det behöver inte vara enastående perfekt.
Ta det lugnt och koppla av. Du ska inte laga mat inför Nobelmiddagen. Ha ett positivt, harmoniskt och lugnt sinne när du lagar mat.

7. Våga utforska andra matkulturer
Du behöver inte vara fast vid korv med mos eller fiskpinnar.
Faktum är att i Sverige har vi extremt många valmöjligheter vad gäller råvaror i butikerna. Det finns livsmedel som passar till i princip alla matkulturer i hela världen. Det gäller bara att man utforskar andra delar i matbutiken och inte bara går på rutin.
När du ska köpa pastasås så tar du alltid samma gamla vanliga. Titta 10 centimeter åt sidan och det finns ett annat märke som innehåller fler smaker och råvaror. Testa den!
Varför inte testa lite Ungersk mat i helgen? De har en spännande och god matkultur som ofta är rätt främmande för svenskar, men vars råvaror alltid finns i svenska matbutiker.

8. Håll köket rent och organiserat
Ett av våra tråkigaste tips – men också ett av de allra bästa.
Ett kök och en köksbänk som är fylld med disk, köksutrustning och spill är ingen rolig arbetsplats. Det skulle få vilken köksmästare som helst att bli trött och butter.
När du är klar med att hacka lök, lämna inte bara kniven och skärbrädan på diskbänken, diska allt lite snabbt och gör rent på bänken. Det tar bara två minuter, men ger dig en så mycket bekvämare miljö att vara i.
Att ha en plottrig och stökig köksbänk är inte bara dåligt för din organisering och hygien, men det kan också bli en mental börda. Undvik kaos och håll allt rent, snyggt och prydligt – utan att gå till överdrift, såklart.

9. Smaka på maten
Att smaka på maten är inte bara viktigt för att det ska bli bra och för att det är gott. Men också för att det gör din matlagningsupplevelse mer ”levande”.
När du smakar av och känner att det behövs lite mer av den och den kryddan, för att sedan smaka igen och inse att det nu är dubbelt så gott efter att du kryddat – det är en oslagbar känsla. Man känner sig duktig och som att man har uträttat något riktigt bra, vilket man också har.
När vi lagar mat så behöver vi dofterna, smakerna och ljuden. Det är en del av upplevelsen av att laga mat.

Så börja smaka mer, det kommer definitivt göra din matlagning bättre och roligare!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING