Hem Vinvärlden 90 poäng till 2018 Fonterutoli Chianti Classico

90 poäng till 2018 Fonterutoli Chianti Classico

av Livets Goda

Kontrasterna är det första som slår en när man besöker Marchesi Mazzei; balansen mellan byggnader med hundratals år på nacken och så då en toppmodern vinifieringsanläggning som integrerats oklanderligt med historien. Italienarna är onekligen mästare i kategorin, att finna det arkitektoniskt estetiska samspelet mellan tidsepoker och den lilla byn Fonterutoli med utsikt mot Siena demonstrerar det med bravur. Här återfinns familjen Mazzei och det är idag den 24:e generationen som lotsar Castello di Fonterutoli framåt. I mitt glas Mazzeis 2018 Fonterutoli Chianti Classico.

Sangiovese är huvudnumret hos Mazzei-familjen, druvan som är Chianti även om den odlas i stora delar av Italien. Den muterar lätt, vissa blir bra, läs brunello, andra mindre önskvärda. Mazzei har lagt ner mycket tid på klonerna och arbetar med hela 36. Har man 120 olika vingårdar och med varierande topografi så gäller det nämligen att plantera rätt klon på 500 meters höjd med tanke på att sangiovese är en relativt sent mognande druva. Annars tar gärna de stalliga tonerna över i druvan och skänker viner som upplevs rätt osympatiska.

Niklas om 2018 Fonterutoli Chianti Classico

Vinet du sannolikt först stöter på när det kommer till Mazzeis Chianti Classico är denna Fonterutoli som får agera litet av instegsvin; ett ytterst seriöst sådant. Doften balanserar mellan tradition och modernt tänk där karamelliserade körsbär, bittermandel och kryddiga ekfatstoner står för nuet och där torkat läder, örtblommiga vindar, viol och tobak känns mer klassiskt. Tillsammans blir det till en skön Chiantidoft som är väldigt lätt att gilla. Smaken mixar det kärnkärva med saftiga körsbär, örtagård, rosmarin inte minst, och en ren och skärpt blodapelsinsyra som läskar till vinet. Tobak, läder och lakritsrot kompletterar. En mycket lyckad årgång av Fonterutoli och som redan idag dricks med stor behållning.

90 LGP

Fonterutolis 2018 säljs i en presentförpackning och flaskan (75 cl, 13,5%) som har artikelnummer 32229 finns i drygt 20 Systembolagsbutiker. Till resten beställer du utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING