Hem Vinvärlden 90 poäng till Baigorri Crianza 2012 – Ett fräscht vin med rustik finess och elegans

90 poäng till Baigorri Crianza 2012 – Ett fräscht vin med rustik finess och elegans

av Livets Goda

Livets Goda om Baigorri Crianza 2012 Här finner vi ett välsmakande tempranillo-vin som har moderna drag med respekt för regionens historik. Det är väldigt tillfredsställande att se den fina utvecklingen av detta vin, kurvan pekar spikrakt uppåt och inte minst i denna årgång som passar vinets habit ytterst väl och vinets gestalt blir snyggare ju längre tid vinet får i glaset. Både i doft och smak-karaktär hittar vi ett fint samspel med fuktiga tobaksblad, lakritsviol, vegetala hintar, rostade fat och sval frukt som bjuder på plommon och smackvänliga körsbär. Sötman är väl avvägd, en krydd- och pepparsälta integreras snyggt och en lätt stenigt mineralisk bas ger bra intensitet och fräschör. Dessutom finns här ett temperament som ligger och lurar så där lagom i vassen och skapar nyfikenhet på vinets personlighet. Baigorri Crianza är ett tillgängligt och charmerande, superbt vardagsvin till ett lika superbt pris. Rustik finess och fräsch elegans i ett nötskal. 90 poäng / Livets Goda Vinet finner ni på Systembolaget här >> Baigorri Crianza 2012 Nr 76323, (75 cl), 149 kr, 14,5% Rioja, Spanien MATFÖRSLAG TILL BAIGORRI: Grillat fläskspett med grönsaker och fräsch sallad I kombination med maten så lyfter fläskfilén och de grillade grönsakerna vinets drag rakt igenom. Maten framhäver vinets tanniner och karaktär och gör det hela mer dynamiskt och sprakande. Vidare har vinet en så stark ryggrad att det står upp bra mot chorizons krydda, vilket ger effekten av att de båda komponenterna ”kryddar” varandra, samtidigt som den grillade paprikan tar fram vinets sötma på ett läckert vis. En enkel och ytterst njutsam kombination för alla dagar. SPETTEN 800 g fläskfilé 3-4 chorizo av god kvalité 2 rödlökar 2 gula paprikor 2 röda paprikor 4 portobello svampar SALLAD 1 påse ruccola 1 citron, delad 2 bifftomater Paprikapulver Salt Peppar Olivolja GÖR SÅ HÄR Bifftomat Skär upp bifftomaterna i önskad storlek (kan gärna vara olika storlekar för en större livfullhet vid servering) och lägg i ett durkslag och salta rikligt. Rör om durkslaget så att saltet blandas med tomaterna och låt stå under tiden som du börjar förbereda resten. På detta vis får du ut mer tomatsmak då saltet drar åt sig vätskan. Fläskfilén Putsa den rumstempererade fläskfilen noggrant och skär upp i bitar och lägg dem i en stor skål. Häll på rikligt med olivolja, salt, peppar och paprikapulver och arbeta in i köttet (detta kan med fördel förberedas dagen innan så att köttet får marineras ordentligt). Grönsakerna Skiva upp svampen, rödlökarna och paprikorna i önskad storlek. Spett Trä på grönsakerna, köttet och den skivade chorizon i omgångar på grillspetten. Salta och peppra. Lägg på grillen tillsammans med en skivad citron. Grilla tills fläskfilén är genomstekt men fortfarande fuktig, cirka 10-15 minuter beroende på fläskfilens storlek. Servering Häll upp ruccolan i en skål som du blandar med de saltmarinerade bifftomaterna. Ringla över lite olivolja samt pressa ut juicen från de grillade citronhalvorna. Servera tillsammans med de grillade spetten. Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>

RELATERAD LÄSNING