Hem Whisky & Bourbon 90 poäng till Saint James Impérial Blanc Rhum Agricole

90 poäng till Saint James Impérial Blanc Rhum Agricole

av Livets Goda

Saint James var den första ”Agriculture-romen” i världen och många anser ”rhum-agricole” vara det renaste uttrycket för rom. Dessa rom kommer från ön Martinique som ligger i Karibien och som tilldelas den prestigefyllda franska ”appellation d’origine contrôlée”, AOC-klassificeringen.

SAINT JAMES Rhums har en historia på över 250 år av genuint hantverk & passion och är producerad från sockerrör som pressats direkt efter skörd. Romen distribueras till över 50 länder och är känt för sin fyrkantiga flaska som är nummer 1 i världen av ”Agricole Caribbean Rhum”. (Källa: The IWSR 2018), och nu har turen kommit till Sverige.

Idag lanseras nämligen för första gången 1200 flaskor av Saint James Impérial Blanc Rhum Agricole, som således är veckans WB-Tips!

Chefredaktör Anders Enquist om Saint James Impérial Blanc Rhum Agricole

Premiär för denna lågt prissatta, vita rom i Sverige som bygger på ren sockerrörssaft som först får en alkoholjäsning och efter det en destillering i enkelpanna. Agave och melass spelar friskt inledningsvis och ger ett släktband till tequila, innan en fruktighet av citrus och viss apelsinzest tar vid, snyggt ansat med en lätt vaniljhint i spritens söta del. Det ligger en skön självklarhet här och vi har en soft stram och strukturellt kryddig hållning som ger en perfekt andra halvlek som utan tvekan är denna roms ”15 minutes of fame”.

Det vore ju bekvämast att slentrianmässigt sätta det här i ”bra-att-blanda-drinkar-med-facket”, för det är ju den uppfattningen som oftast florerar hos gemene man beträffande ”vit rom”. Och visst är Impérial Blanc Rhum Agricole utmärkt som ”drinkblandar-partner”, men det är också en väl passande avecrom, svalt serverad i lite större kupa a´cognac till exempel. Bra är denna Agricole även rent och kallt serverat i bourbonstil med en isbit i glaset, och möjligen spetsat med en limeskiva i likaså.

Min slutpoäng blir att det är underskattat att ”aveca” med vit rom i Sverige, dessutom inte helt galet med en bra cigarill till om man är på det humöret. Saint James Impérial Blanc Rhum Agricole hittar definitivt rätt här.

90p

Saint James Impérial Blanc Rhum Agricole
Nr 11721 (700 ml), 259 kr
Martinique

Nyheten finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING