Hem Vinvärlden 91 poäng till en Crozes-Hermitage från M. Chapoutier

91 poäng till en Crozes-Hermitage från M. Chapoutier

av Livets Goda

Sedan en kort tid tillbaka så är det årgång 2016 som gäller. Chapoutier’ take på Les Meysonniers är intressant då han väljer att undvika ekkontakt (endast 5-10 % lagras 12 månader på fat, resterande del vilar motsvarande tid i cementtankar), allt för att bevara växtlägets uttryck och druvornas rena frukt. Här är det syrah som härskar och rankorna (snittålder på 25 år) växer alla i sydsluttningar.

2016 Les Meysonniers, Crozes-Hermitage, Maison M. Chapoutier
Öppnar närapå upp som en redig kalifornisk, rik syrah med ett mörkmurrigt fruktbett med pepparkrydda, lagerblad och lätt jordighet i den mineraliska grunden. Sen hittar vinet snabbt in i sina mer ursprungstypiska stigar och väl där så blommar det på fint lite här och var.

Det mineraliska övergår till en mer stenig karaktär, en syrlig fräschör tar tag i frukten med en ungdomlig livlighet, där jordgubbar, körsbär, björnbär och rönnbär visar upp sig snyggt och stolt och får dessutom förstärkning av animaliska inslag liksom en diskret rostad ton och en lakritssötad tobak som knackar på och vill vara med i matchen innan det långa och fruktintensiva avslutet tar vid. I slutändan konstaterar vi belåtet att vinet är rent i kraften, koncentrerat, intensivt med elegans och fräschör.

Les Meysonniers bjuder upp mycket snyggt i årgången, påvisar både lagringspotential och ungdomlig tillgänglighet och har dessutom en odiskriminerande prislapp.

Fint så och in med ett gäng i källaren bara!

91 poäng/ Livets Goda

2016 Les Meysonniers
Nr 74136, 13% (750 ml)
179 kr
Crozes-Hermitage, Frankrike

Vinet hittar ni på Systembolaget här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING