Hem Whisky & Bourbon 91 poäng till Jura 10 YO

91 poäng till Jura 10 YO

av Livets Goda

Jura är ön med bara ett drygt hundratal invånare, som ligger i ögruppen Hebriderna på Skottlands västkust. Som många av er redan vet så finns där bara en väg, en pub och ett destilleri – öns stolthet, vilket startade sin historia redan 1810. Det är svidande vackert här och att Jura destilleriets whiskyskapande inspirerats av denna oemotståndliga omgivning till att skapa lika oemotståndliga whisky är föga förvånande.

I dagens (julklapps-)whiskytips lyfter vi fram buteljeringen av den fina 10-åringen som fått sin slutlagring i oloroso sherryfat.

Chefredaktör Anders Enquist om Jura 10 Years

Visst, den maritimt, sältade havsvinden ligger och drar i faten men annars är det inte en självklarhet att Jura verkligen är ö-granne till Islay. Denna 10-åring har till exempel lika mycket gemensamt med Highland som Cognac. Ja, den markmogna äppelfrukten som här glimmar till ger en fin mångfald och det finns en smått imponerande fyllig och mogen elegans i denna whisky, som uppträder balanserat, välstrukturerat och graciöst i sin kraft.

Den nobla sötman färgas av honung, nöt, vanilj och tjärapastill och är ytterst finslipad i fruktigheten som förutom ovannämnda äpplen lirar snyggt med kanderade och citrusslungade körsbär. I botten av det hela kan vi om vi verkligen ger allt tid även spegla en viss cassisfrukt. I efterspelet framträder en finstämd tobakton som bär känslan av att fått ligga och dra sig i en lätt fuktig cederhumidor.

Fathållningen har gett whiskyn en utsökt justerad kryddighet och inte minst en formidabel struktur med ett vinöst, silkigt grepp om gommen. Jura 10 Years blir faktiskt bara bättre och bättre för varje buteljering som sker.
Avecelegansen har satt sig på riktigt!

91 poäng

Jura 10 Years
Nr 80415 (700 ml), 399 kr, 40%
Isle of Jura, Skottland

Whiskyn finns på 174 Systembolag, men kan naturligtvis beställas till föredragen butik här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING