Hem Vinvärlden 91 poäng till Masi Campofiorin 2017

91 poäng till Masi Campofiorin 2017

av Livets Goda

Masi är ett av Italiens högst ansedda vinföretag som år 1964 introducerade en helt ny vintyp på marknaden; en Valpolicella som fick jäsa ytterligare en gång tillsammans med pressrester från Recioto och Amarone. Vinstilen kom att kallas Ripasso och under en tid var Ripasso Masi’s egna varumärke. Idag är dock begreppet fritt och innefattar vin av skiftande kvalitet, varpå Masi kort och gott valt att döpa sin succé till Campofiorin.

Den nya och aktuella årgången består av 70 procent corvina, 25 procent rondinella och resterande del molinara, och har fått sin fatlagring under minst 18 månader och därefter 3 månaders vila på flaska. Masi Campofiorin 2017 är vårt Dryckestips!

Chefredaktör Anders Enquist om 2017 Masi Campofiorin

Det är en underbart spirituellt strukturerad årgång av detta vin.
Rik på örter.
Rik på frukt.
Rik på smak.
Rik på ursprung.
Samtidigt trots denna fruktrikedom och livliga terroirkänsla vilar något fragilt över det hela och vinet speglar en hel del om vad årgång 2017 handlar om på flera platser i Italiens vinområden.

”Jag må visa kraft och mognad på ytan, men under detta skal är jag känslig.”
Behandlar vi vinet för tufft kommer det släppa en tår, varsamhet och en sensitiv balansgång i behandlingen av druvan i årgången känns i varje andetag.  Masi utför en gyllene balansakt här med många komponenter inblandade.

Sötma i ett vin kan vara vacker och subtil när syran finns och tillsammans med en kalkrik jordmån som ger den där perfekta syrligheten och den mörka frukten får en rödbärsyppig nyans.
Som här; mogen vinbärs- och körsbärsfrukt med utsökt maritim lavendel- och lakritshintad sälta liksom fuktiga tobaksblad i sig, och så den här ”icke Ripasso” liknande strukturen med kashmirkanter i det mineraliska och ljusinsläpp i den mogna frukten.

Jag drar mig inte det minsta för att sätta 91 poäng på ett vin i denna skonsamma priskategori.

Jag gör det för att det är ett mycket bra vin!

91 LGP

2017 Masi Campofiorin
Nr 5123 (750 ml) 13%, 139 kr
Venetien, Italien

Vinet finns på hyllan på alla Systembolag, hitta din närmsta butik här >>

Vinet finns även som Magnumflaska (1500 ml, 269 kr) samt halvflaska (375 ml, 75 kr) på samma artikelnummer.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING