Hem Vinvärlden 91 poäng till Vajras Barbera d´Alba Superiore

91 poäng till Vajras Barbera d´Alba Superiore

av Livets Goda

Familjehuset G.D. Vajra har varit med ett tag, sedan början av 1970-talet, och återfinns i Vergne, Barolo. Husets stil kännetecknas av ett elegant anslag i vinerna, ofta med tydlig svalhet vilket delvis kan förklaras av att flera av Vajras vingårdar är belägna på runt 400 meters höjd. Man sällar sig varken till en nyare skola eller mer old school-tänk utan agerar någonstans i mittfåran. Idag drivs egendomen av Aldo och Giuseppe, far och son Vajra, och vingårdsarealen uppgår till 40 hektar vilket bland annat inkluderar mark i den ansedda Bricco delle Viole-vingården.

Veckan Dryckestips är Vajras Barbera d´Alba Superiore i årgången 2018, vars druvor (100% barbera) kommer från Bricco delle Viole (Barolo) and Bricco Bertone (Sinio). Lagring sker i mellan 18-22 månader i stora slovenska fat och därefter får vinet vila några månader på flaska innan försäljning.

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om
2018 Barbera d’Alba Superiore

Jag blir lika lycklig varje gång jag i mitt vinomgärdandes yrke avnjuter ett bra barberavin, den lite tilltufsade och andrahands, eller komplement druvan som så fint tagit grepp om sin egen historia och utveckling på 2000-talet. Som här, för är det något firma Vajra kan vara väldigt stolta över – också – så är det just sin Barbera d´Alba Superiore.

Denna läckra och seriösa lilla pärla är full av vegetalt liv och ursprung, samtidigt som det ligger ett sinnligt förföriskt fruktdrag över det hela. Inte minst i denna årgång som går på både moget mörker och spirituellt ljus i sin själ.

Vinet tar sig fram ytterst graciöst i sitt silkiga tanninspel och med sin mogna, rena lilamörka och vackert blommiga bärfrukt där kan vi skönja ett sällsynt snyggt lagspel mellan körsbär, plommon, jordgubbar, tranbär och nypon som i sin tur glider över och ger lakritspuffar och viol i den finlemmade sötman. Rankornas uppväxtplats ger dessutom vinet en sval och mjukt kalkmineralisk kraft som framkallar viss blodgrapes-lyster i fruktens kärna. I avslutet håller vinet ihop fint med ett försiktigt kryddspel.

Vi har en mycket smakfull barbera!

91 poäng

Musik: Joy & Pain med Maze & Frankie Beverly

2018 Barbera d’Alba Superiore
Nr 2307 (750 ml) 15%, 199 kr
Piemonte, Italien

Vinet kan du beställa till din föredragna Systembolagsbutik utan extra kostnad här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING