1

92 LGP till 2017 Chateau Ste Michelle Indian Wells CS

I mitten av 1950-talet slogs firmorna Pommerelle Wine Company och National Wine Company ihop under namnet American Wine Growers. Firman fokuserade då huvudsakligen på söta starkviner. 1967 började de göra en ny serie viner under namnet Ste. Michelle Vintners. 1976 bytte företaget namn till Ste Michelle Wine Estates. Chateau Ste Michelle Indian Wells CS kommer från egna vingårdar i Columbia Valley däribland väl ansedda Indian Wells.

Årgång 2017 av vinet bygger på 89% cabernet sauvignon och 11% syrah där 61% av frukten kommer från vingårdar i Washington’s Horse Heaven Hills AVA, 20% från Cold Creek Vineyard och 19% från Wahluke Slope. Vinet har fått en lagringstid på 19 månader i både amerikanska och franska fat, varav 29% nya amerikanska och 6% nya franska.

Chefredaktör Anders Enquist om 2017 Chateau Ste Michelle Indian Wells CS

Att hitta ett bra, seriöst cabernet sauvignon vin från USAs västkust runt 200 kronor är inte vardagsmat. Men här har vi ett av dem, och det är riktigt bra, med druvtydlighet liksom ursprungsidentitet. Cassis, vilda körsbär och vissa skogiga blåbär har ett snygg samspel i en svalt, mjukt och syraspänstig mörkmogen karaktär. Sötman är ytterst finspetsad och rör sig med en syrlig gest. Faten ger en mycket väl avvägd pepparkryddighet och för vinet passande förnimmelse av rostade kaffebönor och snygg uns vanilj och de sirligt sublima men närvarande tanninerna lockar fram både ceder och tobak.

Vinet har en stadigt bergstenig mineralisk tydlighet i grund vilket inte bara ger fina andningshål i intensitet och koncentration, det ljusar även upp fruktigheten och ger en frisk hållning med betydelsen ”generöst och återhållsamt i samma andetag”.

I min vinbok en inte alldeles lätt balansgång, men med 2017 Indian Wells Cabernet Sauvignon är det exakt det man lyckas med.

Ett mycket njutbart och närvarande vin är det!

92 poäng

Chateau Ste Michelle Indian Wells CS 2017
Nr 3501 (750 ml) 14,5%, 199 kr
Washington State, USA

Vinet finns på hyllan i 43 Systembolagsbutiker, och till övriga beställer man det enkelt här >>>

Servering:
Gärna svalt runt 13-14 grader. Vinet uppträder välartat utan dekantering men sätter sig naturligt nog med en liten lätt luftning på runt 15 minuter.