Hem Vinvärlden 92 poäng till 2015 Costasera Magnum

92 poäng till 2015 Costasera Magnum

av Livets Goda

De högre belägna delarna av Valpolicella tillhör epitetet Classico och det är här man som vinmakare vill äga mark. Sluttningarna ger nämligen större solexponering och inte minst västlägena som även bjuder på kvällssol.

Costasera betyder just ”sluttning i kvällssol” och det är Masis tidlösa och viktigaste Amarone sett till produktionen. Druvblenden lyder Corvina 70%, Rondinella 25% och Molinara 5%, och vinet har lagrats 24 månader på både stora och små fat, med efterföljande fyra månader på flaska.

Chefredaktör Anders Enquist om 2015 Costasera Amarone Classico

Ska det verkligen vara nödvändigt, Costasera på magnum? Jodå, det passar sig alldeles utmärkt, vem säger nej till mer vin, och framför allt till Costasera som med sitt dynamiska nosspel sätter riktningen omedelbart, åt rätt håll. Det här är nämligen en amarone som andas fräschör och elegans i sin kryddiga och mörkt mogna frukt, mycket tack vare av en fenomenal jordmån och terroir där det mineraliska med sin känsla av krossad sten ger vinet både stadga, ljusa gardiner och transparens liksom ett vitalt fruktdrivet, ljuvligt tanninspel och där det växtliga ger livlighet och utsökt aromatisk örtighet i vindarna. En viss nyanserad maritim sälta ligger snyggt och drar och den svala – jodå – sötman är stringent och mycket sansad och ger ifrån sig fint lakritshintade körsbär. I avslut puffar det små tobaksmoln och frukten har den goda förtjänsten att inte släppa taget och visar för de lagringssugna att här finns det långt liv. Det här är ett vin som är gjort av vinfolk som vet exakt hur en amarone-slipsten ska dras. Det här är en amarone som både smeker och drar på samma gång, det är ett vin som både ger och tar.

2015 Costasera är en förstklassig och ytterst smakfull amarone!

92 LGP

Costasera har artikelnummer 2345 och en flaska (150 cl, 15%) kostar 639 kronor. Vinet finns på hyllan i ca 150 butiker, men kan beställas till föredragen butik utan extra kostnad.

Till Costasera HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING