Hem Vinvärlden 92 poäng till 2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon

92 poäng till 2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon

av Livets Goda

Så förrädiskt som det är vackert, är västra Australiens robusta sydvästra kust full av skeppsvrak – Ringbolts vrak är en av dem. Sjönk i slutet av 1800-talet i det som nu kallas Ringbolt Bay, som ligger på södra spetsen av Margaret River, intill Cape Leeuwin. Det är vid Ringbolt Bay där södra och indiska oceanen smälter samman och deras uppfriskande vatten knäpper vid kanten av vinregionen Margaret River.

Heather Frasier är kvinnan bakom Ringbolt Cabernet Sauvignon 2018, som ni finner i veckans Dryckestips, och hon gör det här riktigt bra!

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om 2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon

Det stora lilla vinet från landet ”down under” har vi i glaset denna gång. En cabernet som tydligt visar både druvans typiska ursprungsegenskaper och var de fostrats. De odlas på ett litet urval av platser, de flesta ligger runt Margaret Rivers underregion Wilyabrup, nära Indiska oceanen. I färdigpressat och jäst tillstånd får vinet 11 månaders lagring i nya amerikanska barriques i kompanjonskap med ett år och äldre amerikanska och franska barriques och hogsheads.

Resultatet är ett vin som gräver sig djupt ner och hämtar kraft, lyfter sig uppåt och bjuder snyggt på cassis, ceder, rostade kaffebönor, tobak, plommon liksom lätta körsbär och viss paprika och eukalyptus i det örtiga draget. Kryddigheten ligger fint i linjen, sötman bär det syrliga draget och ett förtjusande tanninspel ger en klar edge i drivet.

I avslutet börjar den mineraliska bottenmattan prata med oss på allvar och ger närapå blodcitrus i den mogna frukten. Detta ger vinet en fräsch, stram elegans i avslutet.
Skymningen ligger vackert i 2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon och det är riktigt bra till ofattbart men tacksamt lågt pris.

92 poäng

2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon
Nr 6278 (750 ml) 14%, 149 kr
Western Australia, Australien

Vinet finner man på Systembolaget här >>>

RELATERAD LÄSNING