Hem Vinvärlden 92+ poäng till Bouchard Père et Fils – Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018

92+ poäng till Bouchard Père et Fils – Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018

av Livets Goda

Bouchard Père et Fils grundades av Michel Bouchard 1731 i Beaune, och är en av de äldsta vinegendomarna i Bourgogne. Idag är familjen inne på 9e generationens vinmakare. 1775 köpte Joseph Bouchard sina första vingårdar i Volnay ”Les Caillerets”. När adelns och kyrkans egendomar såldes ut under franska revolutionen tog Josephs son, Antoine Philibert Joseph Bouchard tillfället i akt att utöka egendomarna runt Beaune, och köpte bland annat upp ”Beaune Grèves Vigne de l’Enfant Jesus”. I sin önskan att bygga upp en exceptionell vinegendom i Côte d’Or har man köpt till nya vingårdar under arton- och nittonhundratalet.

Idag förfogar man över 130 hektar vingårdar i Côte d’Or – av vilka 12 är klassade som Grand Cru och 74 som Premier Cru – och 3.94 av dessa är i den totalt 17.66 hektar stora appellationen Savigny 1er Cru, belägen 5 km norr om Beaune och kännetecknad av den limestone rika jordmånen.

I fokus har vi med andra andra ord lagringsdugliga Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018. Ett vin som får 12-14 månaders lagring i franska ekfat varav 25-35% nya.

Chefredaktör Anders Enquist´s intryck av

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018

Jag ansåg att 2017 av detta vin uppförde sig utmärkt, men med det expressiva drivet i frukten som 2018 ofta bjuder på i Bourgogne så får vi lite mer omedelbar attraktion. Det ligger inledningsvis en viss småfuktig örtton i det vegetala som drar tankarna till Piemonte i nosspelet. Men i gom råder det ingen tvekan om vinets ursprung.

Den limestonerika jordmånen gör sig till känna och ger en strukturellt bra, krämig stringens och färgar även den mörkblommiga körsbärsfruktigheten snyggt med blodcitrus. Nyanser av nypon hintar snyggt och i fruktens sötma ligger en smakfull ton av lakrits och viol, och även om det finns en fin mörk mognad i bygget så har vinet röda och yppiga skiftningar vilket ger en sensuell slagsida.

Tanninerna klättrar även njutfullt fästande i gom med frukt, mineraler och behaglig krydda och längden i vinet är både slående och aningen positivt överraskande.

Det är ett stort ”litet” vin det här.

92+p

Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru 2018 finns i 111 Systembolagsbutiker och till resten kan man beställa vinet utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13,5%) kostar 299 kronor och har artikelnummer 2594.

Till Systembolaget >>>

Lagring och servering.
Drick idag och 7 år framåt. Servera gärna svalt och låt vinet öppna upp en stund i glaset.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING