Hem Vinvärlden 92 poäng till den högkvalitativa & ekologiska 2019 Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

92 poäng till den högkvalitativa & ekologiska 2019 Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape

av Livets Goda

Det slår oss mer eller mindre varje gång vi provar vinerna från Xavier Vignon, hur lätta de är att gilla utan att för den sakens skull sakna djup och komplexitet. Det gäller inte minst trotjänaren Xavier Châteauneuf-du-Pape som vi tycker är ett av Systembolagets mest säkra köp. Inte minst den nu säljande 2019-årgången som verkligen drar nytta av de gamla rankorna som lägger grunden till vinet.

Loire-bördiga Xavier Vignon har sedan många år tillbaka etablerat sig i Rhônedalen. Det är en vinmakare som aldrig vilar på sina lagrar utan söker ständigt nya vägar för att vinerna ska kunna ta nästa steg. Sedan årgång 2017 är exempelvis hans Châteauneuf-du-Pape ekologiskt certifierad vilket är imponerande med tanke på att han arbetar med många olika parceller till vinets slutblend. Det är också en kunskap han bemästrar, konsten att finna den rätta mixen mellan olika lägen för att skapa en mer komplex slutprodukt.

Xavier är en synnerligen nyfiken och framåttänkande vinmakare som vågar gå sin egen väg, något han exempelvis demonstrerat med sitt Vinarium där han inspirerats av viner som av någon anledning landat på havets botten, något han återskapar genom att sänka ner barriquefat fyllda med vin i ett än större fat också det fyllt med vin. Resultatet, om du vill prova, finner du i Xaviers Arcane-serie.

Livets Godas intryck av 2019 Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape

Xavier Vignon har en förkärlek till gamla rankor och i detta vin är de äldsta uppåt 90 år komna. Grenache dominerar och backas upp av en fjärdedel mourvèdre samt 15 procent syrah. Denna etikett är sedan 2017-årgången ekologisk och det är rätt imponerande med tanke på det antal vingårdslägen som ingår i slutblenden. 2019 verkligen osar Châteauneuf-du-Pape med varma stenar, stendamm, kirsch, viol, lavendel och torkad örtbukett. Smaken är den omisskännliga med fin intensitet, bra tanninmotstånd där inte minst mourvèdre gör sig hörd, och violblommiga rödbäriga toner i fästande stil. Pepparkryddighet, lakrits och ett stramt anslag följer med i det långa avslutet. Det är återigen ett ytterst stabilt och högkvalitativt vin som kommer med stark köprekommendation.

92 p

Det här är ett vin vi gärna plockar fram året runt. Till grillen på sommaren är det oslagbart, på vintern är det en superb följeslagare till en bättre köttbit med pommes och bea eller varför inte till viltköttet, stek som gryta.

Den ekologiska Xavier Vignon Châteauneuf-du-Pape finns i 90 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa vinet utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 15%) har artikelnummer 6267 och kostar 269 kronor.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING