Hem Vinvärlden 92 poäng till Edouard Delaunay Beaune 1er Cru Les Grèves

92 poäng till Edouard Delaunay Beaune 1er Cru Les Grèves

av Livets Goda

Familjen Delunay går att spåra tillbaka till år 1771 då Edme Delaunay finns listad i dokument från den här tiden som vinhandlare, men det var inte förrän år 1893 som familjen började producera vin under eget varumärke och då med Edouard Delaunay i spetsen. Under 1990-talet var familjen, nu med den femte generationen i spetsen, tvungna att sälja egendomen av privata skäl. Laurent Delaunay som vid tiden sålde egendomen tillsammans med sin far, var fast besluten om att en dag få köpa tillbaka det som en gång tillhört familjen. För tre år sedan kom dagen som Laurent väntat på och den tidigare familjeägda egendomen Edouard Delaunay skulle nu landa i hans ägo igen.

Den 3:e november lanserades Beaune 1er Cru Les Grèves på Systembolagets tillfälliga sortiment, vilket är veckans Dryckestips.

Chefredaktör Anders Enquist om 2018 Edouard Delaunay Beaune 1er Cru Les Grèves

Sedan Laurent återigen bringat in denna egendom i familjens ägo igen så är ”huset” att räkna med. Man har en del jobb med att bygga upp namnet och full respekt igen men tidigare viner vi provat från 2017 har varit utmärkta och denna 1er Cru i årgång 2018 är ett väldigt bra steg i Sverige.

Det är ett mycket attraktivt vin där den kalkrika lerfästande jordmånen ger vinet krämigt elegant textur och vindar av mogen mörk, blommig fruktighet från körsbär, vildhallon, smultron och jordgubbar med en utsökt nyanserat stram sötma med en strimma hallonlakrits i kölen, och i allt med en sublim kryddighet.

Samtidigt besitter vinet ett klart lyster i sitt dova utspel, vilket inte minst stegrar i det mineraliskt fasta men smekande avslutet och tillsammans ger det en ytterst attraktivt sensuell närvaro.

Det är i ordets rätta bemärkelse ett utsökt vin, faktiskt smått nobelt.

92 poäng

2018 Edouard Delaunay Beaune 1er Cru Les Grèves
Nr 90305, 349 kr
Bourgogne, Frankrike

Lite fakta
Vingården Les Gréves är belägen 220-250 meter över havet i sluttningen ner mot Beaune´s mitt.
Man tillämpar 100% avstjälkning och slutlagringen pågår i runt 15 månader i barriques, varav 30% nya.

Lagring:
Vinet är som nämnts utsökt i sin ungdom så, intages idag utan tvekan och runt 8-10 år framåt med välbehag.

Vinet finns i 61 Systembolagsbutiker och finns den inte i just din närmaste butik så går det enkelt att antingen beställa vinet där eller beställa ”hem” vinet via Systembolagets hemsida.  

Totala produktionen av vinet uppgår till 3 240 buteljer i årgången, varav ca hälften, 1 600, landat i Sverige.

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING