Hem Whisky & Bourbon 92 poäng till Tullamore DEW XO Rum Cask

92 poäng till Tullamore DEW XO Rum Cask

av Anders Enquist

Irländsk whiskey har sedan en tid varit på stark frammarsch och nya destillerier får mer och mer uppmärksamhet, ofta helt välförtjänt. Låt oss dock inte glömma bort Tullamore D.E.W, ett av den irländska whiskeyns flaggskepp och i hög grad den whiskey som inte bara fört den irländska traditionen vidare utan faktiskt även sökt nya vägar och varit ytterst innovativa.

Idag håller destilleriets whiskey mycket hög klass och en ståtlig pjäs i fåtöljen är Tullamore DEW XO Rum Cask som är en trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, som lagrats i original fat, innan den getts en slutlagring 3-4 månader på romfat från Guyana. Så, tillåt mig…

Tullamore DEW XO Rum Cask 43%

William Grant & Sons / Irland / Nr 82239 / 379 kr / 92p
Jag har besökt det här destilleriet några gånger och blir alltid lika imponerad över den stolthet och det kvalitetstänk som hela tiden ligger så synligt i fokus. We are Irish and we are proud, ungefär. You should be, säger jag.  Den här romlagrade akten var tidigt ute och den står sig oerhört väl oavsett hur mycket olika whisky och whiskey jag nöjt låter mig själv drunknas i.
DEW XO Rum Cask är en mycket elegant sak. Jag vill inte använda uttrycket lagom i alla delmoment, jag vill hellre säga utsökt balanserad och producerad med stor fingertoppskänsla. Det ligger en stor aveckänsla i det hela med den sensuella romfudge-inspirerade sötman, den elastiska skärpan och den finstämt mjuka citrusfruktigheten. Det är en supersnygg whiskey, defacto för inga pengar alls. Smått förförisk faktiskt.

Denna ståtliga butelj finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING